недеља, 18. децембар 2016.

Mali vodič kroz apotekarske termine.

Verovatno ste i kroz moj blog videli da često koristim neke termine poput galenski ili magistralni lek, a to nisam objasnila. Sada ćete moći detaljno da se upoznate sa tim "grupama" lekova.
Pa da krenemo redom, prvi na redu su lekovi koji se proizvode u fabrici. Razlikujemo originalne i generičke lekove koji se proizvode u fabrici.
Koja je razlika? Originalni lek je kao što mu i ime kaže jedinstven i poseban jer ga je pronašla kompanija koja ga proizvodi. Ta kompanija je ulozila ogroman trud i mnogo novca za taj lek. Lekovita supstanca je dobijena ili posebnom hemijskom sintezom ili su modifikovani neki prirodni proizvodi. Sve u svemu, originalan lek je nešto novo u terapiji neke bolesti. Originalni lekovi su uglavnom skuplji u odnosu na paralelne, generičke lekove.
Sta je onda generički lek? Nakon isteka patentne zaštite originalnom leku (to je pravo farmaceutske kompanije koja izumela originalni lek, da ubira plodove svog rada u periodu od 10-20 godina). Nakon ovog perioda i neke druge kompanije mogu da uzmu recepturu od originalne kompanije i prave paralelu originalnom leku. Razlika je u tome što se lekovita supstanca ne proizvodi u toj "genetičkoj fabrici" već se uvozi i to najčešće iz Kine i Indije. Takođe, pomoćne lekovite supstance su najčešće takođe iz uvoza. Zbog svih ovih razlika generički lekovi ili u narodu poznatiji kao paralele moraju da prođu određena ispitivanja kako bi se pokazala njihova istovetnost sa originalnim lekom.
Generički lekovi su uglavnom jeftiniji i češće se izdaju na lekarski recept u odnosu na originalne.
Iako ne postoji suštinska razlika uvek bih pre uzela originalni nego generički lek. Posebno ako se radi o ozbiljnim bolestima kao što su psihijatrijske, kardiovaskularne itd.
Bolesti u kojima ne smete zameniti originalni lek sa generičkim je epilepsija, psihijatrijske bolesti, takođe ne bi trebalo zamenjivati antikoagulantne lekove (farnin, acenokumarol) i kardiotonike (dilakor).
Na primer, ako ste za terapiju epilepsije dobili Eftil onda nemojte prihvatati nikave zamene npr.Valproix itd. Zašto? Zato što pomoćne materije mogu da utiču na raspoloživost leka i postoji verovatnoća da koncentracija leka neće biti adekvatna i mogu da se jave epileptični napadi, posebno ako je pacijent od skoro na terapiji. Ovo ne mora da se desi, ali nemojte da rizikujete. Ista relacija važi i u suprotnom smeru znači ako započnete generikom ili paralelom, nemojte svojevoljno prelaziti na originalni lek.
Galenski lekovi su lekovi koji se proizvode u galenskim laboratorijama koji su u sklopu apoteke. Na primer, većina državnih apoteka i poneki lanac privatnih ima svoje proizvode na primer, kreme, čajeve itd.
Ukoliko Vam ponude da kupite takav proizvod nemate razloga za zabrinutost jer su ovi proizvodi uglavnom jako dobrog kvaliteta, a receptura po kojoj se prave je stara i proverena. Ako ne znate kako da tražite proizvod kada sledeći put dođete u apoteku, samo tražite npr.kremu koju pravi Vaša apoteka i farmaceut će znati o čemu se radi.
Magistralni lekovi su lekovi koji se prave za pojedinačnog pacijenta (najčešće decu), a po recepturi koju napiše lekar.
Suplement je dodatak ishrani. Ne podleže kontroli bezbednosti i efikasnosti, a veoma često ni kontroli kvaliteta. Ovo znači da ga ne možete koristiti kao jedinu terapiju neke bolesti npr.kalcijum iz suplemenata ne možete koristiti kao samostalni lek za terapiju osteoporoze jer niko ne garantuje da se u tableti ili kapsuli nalazi definisana količina kalcijuma koja je navedena na kutiji.
Svrha suplemenata je samo dodatak ili pomoć terapiji.
Tradicionalni biljni lek je lek za koji ne postoji dovoljno jasnih dokaza o efikasnosti, ali zbog dugotrajne upotrebe i bezbednosti, zauzima odredjeno mesto u terapiji. Primer ovakvog leka je valerijana.
Što se kozmetike tiče i tu postoji podela na komercijalnu i medicinsku.
Komercionalna je ona koja može da se nađe i u marketima, a ne samo u apoteci. Ne mogu da kažem da je lošijeg kvaliteta, ali često sadrži različite pomoćne matrije koje nisu karakteristične za medicinsku kozmetiku. Komercijalnu kozmstkkh mogu da koriste svi koji nemaju problematičnu kožu. Nivea je primer brenda koji spada u komercijalnu kozmetiku.
Medicinska kozmetika je namenjena osetljivoj koži, kao i koži sa oštećenjima. Ona sadrži pomoćne materije izuzetnog kvaliteta koje ne mogu da naruše balans Vaše kože i po pravilu je ova vsta kozmetike skuplja od komercijale. Primer ove vrste je Noreva ili Seba med itd.
Nadam se da sam Vam pomogla da se malo lakše orijentišete u moru farmaceutskih termina.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар