субота, 3. децембар 2016.

Bolesti karateristične za dečije doba.

Pokušaću u ovom tekstu da se osvrnem na najčešće bolesti dece i šta biste trebali da uradite i kako da se postavite u takvim situacijama.
Da krenemo od manje ozbiljnih kao što su ogrebotine ili razderotine. Ovo je veoma često posebno kada dete prohoda ili kad počne da se igra sa drugom decom, kad juri, a još uvek nema dobru kordinaciju pa pada, "guli" kolena itd. Ovo je definitivno jedna od bezazlenijih stvari. Ranicu ako krvari možete dezinfikovati jodom ili eventualno hidrogenom i možete da stavite antibakterijski flaster. Mazanje antibiotskim mastima je zaista nepotrebno.
Ako je dete palo i nema vidljive povrede u smislu krvarenja, a dete se žali da ga boli ili ne može da se osloni na ruku ili nogu, onda morate da idete kod lekara da se povreda snimi i eventualno razmotri dalja terapija. Verujte vašem detetu ako ga nešto boli. Takođe pratite ponašanje deteta, ako je mirno i ćutljivo, povučenije u prethodnih nekoliko sati, to je siguran znak da nešto nije u redu i da morate kod lekara. Ako je dete palo i udarilo glavu, takođe nema mnogo razmišljanja već odmah idete kod lekara, bolje je i da lekar kaže da nije ništa nego da posle imate problem.
Što se tiče uboda insekata, svraba itd dete možete mazati prirodnim kremama i gelovima kao što je Kamagel (380rsd) isl. 
Sledeće po učestalosti su alegrija, bronhitis, astma itd. Ovde je najvažnija prevencija. To podrazumeva da dete pustite da se igra u pesku, da se igra u parku, valja po travi, bude "musavo i prljavo" u toku igre. Malo karikiram, ali zaista je to ključno rešenje za alergije i ostalo, jer se dete na vreme izlaže alergenu i samo stvara i jača svoj imunitet i to je svakako bolje nego da je stalno pod staklenim zvonom i sterilno, pa čim krenu virusi ili u obdanište vaše sterilno dete je prvo na udaru. Pustite da se igra sa psima. Ne morate dozvoljavati da pas liže vaše dete, ali svakako je poželjno da dete mazi psa. Na taj način ćete možda uspeti da sprečite alergije na dlake životinja itd.
Ako provodi dovoljno vremena u prirodi izbećiće alergiju na polen i trave generalno. Ovde hoću da napomenem pre nego što negativno komentarišete, da se alergija na polen može javiti u kasnijem životnom dobu, ali svakako ovo je jedno od dobrih preventivnih mera u dečijem dobu.
Ako dete pak ima astmu ili bronhitis, bitno je da znate kada dođe do pogoršanja simptoma, dete jako kašlje, guši se, pocrveni zbog kašlja i nedostatka vazduha. Tada su neophodne inhalacije. Nekada se dete inhaliralo pod nadzorom zdravstvenog radika u ambulanti ili domovima zdravlja, a danas su svi moderni pa imaju inhalatore kod kuće. Ako inhalirate dete kod kuće, budtie uz njega sve vreme inhalacije. Deci je naporno da dišu preko maske i često ne znaju kako da dišu, pa je disanje plitko umesto da bude duboko. Često se maska zamagli pa je neophodno da je obrišete. Ako je dete suviše malo pokušajte da ga zabavlajte u toku inhalacije ili i vi kobajagi stavite msku i dišite sa njim.
Sledeća bitna stvar je takođe da dete normalno oblačite kada idete u šetnju. To znači da mu ne oblačite hiljadu stvari i ušuškate, već normalno da ne bude hladno, ali i da ne bude prevruće posebno ako je aktivno. Ako Vi ne nosite kapu kada je napolju 25 stepeni, verujte da ne treba ni Vaše dete. 
Potom su na red došle boginje. Ako dete dobije boginje (male crvene tačkice po telu koje svrbe), prvo Vas molim da ne viče na dete da se ne češe, jer je to jače od njega, a drugo otiđite u apoteku i kupite suspenziju sa anestezinom i mažite mesta sa boginjama. Anestezin će smanjiti svrab i dete će to lakše podneti. 
Potom su čest i velik problem vaške, ali sam o tome već pisala i o tome možete pročitati ovde: 
Ako se dete prehladi, ima veliku temperaturu, malaksalo je, okice sijaju, neophodno je oboriti temperaturu, najbolje Paracetamol sirupom (180 rsd), a ako ne pomogne onda ide Brufen sirup (200 rsd). Ako je u pitanju beba onda se daju čepići paracetamola (180-200 rsd). Obavezno je da u apoteci kažete koliko je dete staro jer postoje čepići sa različitim dozama za različit uzrast. Ako beba plače nekontrolisano i dalje ima temperaturu, odvedite je kod lekara kako biste izbegli dodatne komplikacije poput febrilnih konvulzija tj. frasa.
Bitno da napomenem da nema fervexa za decu i generalno praškovi koji se koriste kod prehlade i gripa su namenjeni za decu iznad 12 godina.
Kašalj smo već ranije pominjali stoga se možete podsetiti u nekom od prethodnih tekstova: Kašalj.
Dijareja je nešto što muči decu veoma često. Šta tada treba da uradite? Detetu je neophodna nadoknada vode i elektrolita koje gubi, to ćete postići ako pripremite rastvor Humana elektrolita (130 rsd) u 200 ml prokuvale vode i dajete po malu kašičicu na svakih 15 min do pola sata. Namerno sam navela humanu i njene elektrolite jer su sa ukusima i prijatniji su za razliku od Orosala (54 rsd)Neophodno je popiti celokupnu količinu u toku dana. Detetu dajte i neki od probiotika. Najbolje bi bilo da uzimate dečije forme kao što su Multilac baby (580 rsd), Probiodrops (600 rsd), ako Vam se one čine skupe uzmite redovan probiotik kao npr. Enterobiotik (280 rad), otvorite kapsulu i sipajte u malo vode. Ovo se generalno ne preporučuje jer sastav kapsule može da se inaktiviše u želucu, ali neke vrste probiotika su tehnološki poboljšane, tako da je sadržaj kapsule zaštićen od delovanja kiseline i iz tog razloga je možete otvoriti. Hrana u toku dijareje treba da bude suva kao na primer, plazma, suva kifla i mogu se dodati čajevi i supice.
Ozbiljna bolest dečijeg doba je i epilepsija i roditelji često ne žele da prihvate da je njihovo dete bolesno. Epilepsija je ozboljna bolest i čim pre prihvatite da je vaše dete ima, pre ćete mu biti na raspolaganju i moći ćete da mu pomognete. Kod dece se najčešće javljaju napadi koji se karakterišu odsutnošću (apsans). Najčešće ih primete učitelji ili vaspitači, jer se dete obično igra ili radi nešto, a onda odjednom prestane sa aktivnošću, ne reaguje na dozivanje i slično. Po prestanku napada ne zna šta se dogodilo i nastavlja dalje sa svojom aktivnošću. Dijagnoza epilepsije se postavlja nakon dva ili više neprovociranih napada. Šta to znači? To znači da na primer snažni svetlosni stimulusi, blinkanje svetla, jaki scenski efekti mogu provocirati mozak i dovesti do epilepsije, tako da bi decu trebalo skloniti od ovakvih svetlosnih izvora.
Roditelji se često bune i plaše terapije, ono o čemu ne razmišljaju je to da će ta terapija držati bolest pod kontrolom i omogućiti deteetu da normalno funkcioniše. Ono što roditelji greše, je to, da sami ukidaju terapiju ako dete nije imalo nikakve napade u zadnjih par meseci ili godinu dana. Ovo je kardinalna greška, jer bolest može ponovo da se reaktivira i da ne reaguje ne prethodnu terapiju. Odluku o nastavku terapije donosi neurolog i ako postoji šansa za obustavljanje terapije on će o tome odlučiti. Takođe, obustava se vrši postepeno, prvo se smanjuje doza, pa tek onda obustavlja terapija.
Ovde sam skrenula pažnju na najčešće i najupečatljivije bolesti dečijeg doba, ako želite da pišem o nekoj konkretnoj slobodno napišite. 

Mališani ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар