недеља, 25. децембар 2016.

Halitoza-neprijatan zadah iz usta.

Halitoza je stručni naziv za neprijatan zadah iz usta. Možda Vam ovaj termin nije poznat, ali svakako ste ili imali sličan problem ili ljudi iz Vašeg okruženja imaju taj problem. 
Uzrok može biti loša higijena zuba i usne duplje, začinjena hrana, luk, cigarete, kafa. Neprijatan zadah je čest i nakon povraćanja ili kod poremećaja varenja.
Hronična oboljenja poput bolesti jetre i šećerne bolesti takođe mogu da uzrokuju ovu neprijatnu pojavu. 
Ako je uzrok loša higijena usta i zuba, rešenje je naravno u redovnijoj higijeni usta i zuba i redovne posete stomatologu, ako nemate vremena i novca za stomatologa, onda makar koristite vodice za ispiranje usta poput Listerina (500 rsd) ili Lacalut-a (450 rsd) isl. Takođe, osim konstantnog žvakanja žvake, koje uopšte nije dobro, uvek sa sobom imajte Ozosept (400 rsd) sprej za usta.
Ako je uzrok neprijatnog zadaha luk, onda možete probati da sažvaćete nekoliko listova peršuna ili drugog aromatičnog bilja kako biste ublažili aromu luka. 
Cigarete izazivaju hroničnu halitozu i pušači obično koriste žvake da bi ublažili neprijatan zadah, ali bolja opcija su bombone.
Posle povraćanja niko Vam ne može zameriti što imate loš zadah, ali usta obavezno isperite vodom. 
Ako je dah mirisa na aceton to je ozbiljan signal da se radi o poremećaju nivo šećera u krvi i tada Vam preti rizik od tzv. dijabetične ketoacidoze. Ovaj poremećaj je vezan za metaboličke procese koji se dešavaju u Vašem organizmu i znak je da je nivo šećera u krvi izuzetno nizak, te organizam sintetiše neka druga jedinjenja koja će mu služiti kao "gorivo". Ovo ne treba da prikrivate već da pojedete nešto slatko. Ako je ovaj problem često prisutan kod pacijenta sa dijabetesom, trebalo bi posetiti lekara. 
Nedovoljno uzimanje vode takođe može da dovede do neprijatnog zadaha posebno ako dugo pričate. Obavezno uzimajte vodu kad god ste u prilici makar samo gutljaj. 
Osobe kod kojih je uzrok halitoze nepoznat treba da se pidržavaju sledećih saveta:
     - prekinuti ili smanjiti pušenje (ukoliko je osoba pušač)
     - izbegavati hranu sa jakim začinima i mirisima
     - održavati vlažnost usne duplje.
     - četkicom oprati jezik i unutrašnjost usne duplje. Poželjno je korišćenje i konca za zube.

Ovo je jedan neprijatan problem i može relativno lako da se reši, samo Vi treba da budete svesni toga. Ako Vas ljudi, bez nekog povoda, nude žvakom ili se odmiču dok pričate onda treba da Vam se uključi alarm i da shvatite da je razlog neprijatan zadah. 


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар