недеља, 4. децембар 2016.

Šta treba da znate o drogama?

Pošto ja nisam roditelj, a ni pedagoga da pokušam ovim putem da Vas odvratim od toga ili da Vas prevaspitam, ali prosto imam potrebu da podelim neka znanja koja mogu da budu od koristi.
Prvo da razjasnimo da ne postoje lake i teške droge i sve su podjednako opasne.  Zašto postoji ovakava podela ne znam budući da su zabeleženi slučajevi smrti nakon konzumiranja marihuane koja se kategoriše kao „laka droga“.
Drugo, tržištu se nalaze toliko onečišćene droge da tu praktično nema šta da vas „baci u ekstazu“ , a čista droga bez obzira koja je izuzetno je skupa. Ja iskreno ne znam nikog ko je uzimao ozbiljne psihoaktivne supstance, ali na jednom od predavanja je bio inspektor koji je na naše predavanje doneo uzorke droge i podelio sa nama neka njegova iskustva, pa ću ja najzanimljivija podeliti sa Vama.
Prvo kao što verovatno znate najpodnožniji konzumiranju i probanju droga su tinejdžeri i to iz raznoraznih razloga bilo da se radi o „dokazivanju“ pred ekipom ili zbog ljubavi ili zato što su zapostavljeni od strane roditelja i za to je „kriv“ njihov mozak koji još uvek nije u dovoljnoj meri razvijen i efekat droge je mnooogo jači nego kad bi je npr. probao četrdesetogodišnjak. Ako ovo znamo onda u neku ruku mogu da razumem klince, ali ne mogu da razumem ljude koji imaju 25 i više godina i počinju sa tim zlom.
Postoje droge koje izazivaju halucinacije, povećavaju izdržljivost itd. Tu spadaju LSD, speed, kokain, amfetamini, ekstazy, halucinogene pečurke itd. Drugu grupu čine one koje deluju „depresivno“ ili kako ja više volim da kažem opuštajuće kao što je npr. heroin, morfin idr.
LSD ima sposobnost da ljudi i stvari vidite kao karikature glave su veile, a telo i udovi mali. Jedan pisac koji je probao LSD rekao je nešto u ovom smislu da „slike imaju neverovatne zvukove, a zvukovi boje“ mislim da se knjiga zove „Vrata percepcije“ pa ko želi nek pročita. Problem nastaje zbog jakih halucinacija i apsolutne dezorjentacije, pa su zabeleženi slučajevi iskakanja kroz prozor isl.
Ekstazy, amfetamini i ostali Vam daju energiju da izdržite i dva dana bez sna, pojačavaju empatiju i ljubav među ljudima, nasumično grlite i ljubite ljude. Jedan bend je držao koncert 4 dana dok je bio na nekoj od ovih droga. Problem nastaje zbog „pregrevanja“ organizma. Naime zbog pojačane količine adrenalina i noradrnalina raste krvni pritisak, širenje zenica, pojačana je potrošnja glukoze kao najvažnijeg „goriva“ za ćelije. Pošto Vi nemate potrebu za hranom i vodom rezultat je opšta iscrpljenost i dehidratacija koja je glavni uzrok smrti. Takodje ako se bas pretera sa smajli tableticama zbog jakog skoka krvnog pritiska je moguće krvarenje NA SVE OTVORE TELA!!! Užas zaista!
Kokain je do sada bio droga bogatih i najčešće se uzima ušmrkavanjem. Efekat je pobuđujući, dobro ste raspoloženi, produktivni, uspevate da završite sve obaveze, nemate potrebu za snom.  Zb og brze eliminacije mora da se uzima češće u toku dana. Kao problem se javljaju kardiovaskularne smetnje, prenadraženost, razdražljivost i agresivnost, oštećenje nosne pregrade i krvnih sudova nosa. Često se prvo uzima kokain, a uveče heroin ili neki od sedativa kako bi se osoba uspavala.
Heroin je priča za sebe budući da se najčešće ubrizgava u venu naravno pravi najveća oštećenja. Pošto je heroin nerastvoran u vodi, najčešće se zagreva u kašičići kao što ste možda videli na filmu i VRUĆ rastvor se ubrizgava u venu, što dovodi do pucanja vena, hematoma itd. Heroin je jedna od najonečišćenijih droga i zaista se svašta može naći u smeši kao što je prah šećer, boja fenilalanin, paracetamol itd. što uzrokuje trombozu i postoji rizik od embolije. Zbog intravenske primene i ne menjanja igle nakon primene kod više korisnika rizik od HIV-a i hepatitisa je ogroman.  Antidoti  (protivotrov) je nalokson i naltrekson i daju se u bolnici. Najčešće se prepoznaju po zenicama koje su sužene kao glava čiode. Heroin je sintetski derivat morfijuma i ranije je bio korišćen kao lek protiv kašlja. Fascinantno je to da heroin ima najjači analgetski potencijal od do sada sintetisanih opijata, ali se u ove svrhe naravno ne koristi. Osobe zavisne od heroina pate od hronične opstipacije.
Od lekova najčešće se kombinuju sedativi sa alkoholom ili sedativi sa antiparkinsonicima. Sedativi sa alkoholom dovode do depresije i duboke sedacije i finalno može doći do prestanka disanja. Antidot prilikom trovanja je flumazenil i daje se u vidu injekcije u bolnici. Kombinacija alkohola i trodona je izuzetno opasna jer nema antidota i velike su šanse za smrtni ishod ako se prekorači doza.
Lepak koji se udiše nije toliko popularan kod nas, ali je u Rusiji izuzetno zastupljn posebno kod jako mladih osoba. Primenjuje se tako što se u kesu stavi dosta lepka, kesa se stavi na usta i udiše ili čak „navuče“ preko cele glave. Toksična isparenja draže mozak, ali i oštećuju ga. Ovde posebno stradaju pluća. Običaj je da u društvu postoji neko ko će da skida kese sa lica onih koji se onesveštavaju ili upadaju u „ekstazu“ jer mogu da izgube kontrolu i udave se.
Marihuana je najčešće korišćena  droga. U našoj zemlji se najčešće puši dok je na Istoku zastupljeno i ulje marihuane-hašiš. Marihuana je biljka slična konoplji i nije karakteristična za naše podneblje, ali ako joj obezbedite vlagu i svetlost naša konoplja može da produkuje THC – aktivni sastojak marihuane. Zavisnici od marihuane su dobro raspoloženi, relaksirani, malo jedu, malo spavaju, gube na telesnoj težini, oči su sjajne, često crvene. Da bi se pojačao efekat marihuane često se prska sa raznim supstrancama. Zabeležen je slučaj mladića koji se ubio nakon samo jednog džointa jer je marihuana bila prskana trodonom. Skladišta marihuane su puna pacova i glodara i ako pomislite da je vaša „trava“ začinjena pacovskim urinom, suludo bi bilo to probati.
Sad naravno dolazi na red pitanje koje je vezano za upotrebu droge u medicinske svrhe. Ja iskreno nemam visoko mišljenje o tome i mislim da tek kada naučnici potvrde i dokažu i kada se patentira neki konkretan lek protiv karcinoma moći ću zaista da poverujem u lekovitost. Zašto mislim tako? Sa aspekta nauke marihuana je još uvek nedovoljno ispitana baš kao i njeni mehanizmi delovanja, to znači da ako počinjete da se bavite ovim sigurno ćete dobiti mnogo novca za istraživanje, čak i ako ne pronađete nešto značajno možete predstaviti vaše rezultate u drugačijem svetlu i to finalno dovodi do upotrebe merihune i njenog ulja u medicini iako to nije zasnovano na nekim konkretnim dokazima.
Danas na tržištu postoje lekovi koji su registrovani za terapiju mučnine i povraćanja, a na bazi su marihuane i njenih aktivnih sastojaka. Pošto  postoje zaista dobri lekovi protiv mučnine u toku hemioterapije nema velike koristi od ovih „novih“ lekova i za sada se uglavnom koriste u Americi.
Još bih htela da Vam skrenem pažnju na uzimanje ulja ili čega god što kupujete od travara i vračara da to možda i nije ulje i da to sigurno nije tehnološki prečišćeno i obrađeno za upotrebu.  Ja znam koliko Vam je stalo do Vaših najbližih i sve mogu da razumem, ali zamislite bolesnika sa karcinomom i metastazama na jetri koja jedva da radi i ako je taj čovek dobio svu terapiju koja je konvencionalna i jetra je i te lekove morala da preradi i obradi, zašto joj dodatno otežavate nečim što može da je uništi.
Dragi mojim koji ste probali ili želite da probate vodite računa da dileri nisu tu za vaše dobro raspoloženje već radi njihove sopstvene zarade, njihova skladišta sigurno ne ispunjavaju HASAP principe tako da ćete svašta uneti u Vaš organizam i polovina toga neće dovesti do „željenog“efekta već će samo napraviti štetu.
Dragi roditelji, vodite računa o Vašoj deci budite maksimalno uključeni u njihov život, a ako sumnjate na nešto uzmite test i testirajte Vaše dete. Testovi su slični kao test za trudnoću, ali čitanje rezultete je obrnuto. Cene testova su od 700 rsd za marihuanu do 1500 rsd za kombinovane droge. Takođe vodite računa da urin bude svež i naravno od Vašeg deteta, jer česti su slučajevi da kriju urin „čistih“ drugova i drugarica.


Čuvajte se poroka i ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар