среда, 18. јануар 2017.

Mononukleoza-bolest poljupca

Nadam se da niste nakon silnih proslava i čestitki zaradili ovu infektivnu bolest. Uzročnik ove bolesti je Epštajn Bar virus (EBV). Virus se najviše izlučuje pljuvačkom i zbog toga se u narodu i zove "bolest poljupca" ili "bolest zaljubljenih", ali moguće je preneti ga i upotrebom iste čaše ili flaše za piće. Zbog toga izbegavajte da pijete za nekim, to ne znači da ste gadljivi ili šta već, već samo da vodite računa o potencijalnoj opasnosti po zdravlje. 
Morala bih da se osvrnem na to da je mononukleoza postala u poslednje dve decenije jako raširena na našim prostorima. U starijim medicinskim knjigama ćete naći jako malo informacija o ovoj bolesti, a danas obimna poglavlja jer se bolest raširila među mlađom populacijom skoro kao boginje. 
Bolest se najčešće javlja kod maldih (14-25 godina). Nakon kontakta sa kliconošom, inkubacioni period je od 7-15 dana i bolest počinje polako da se manifestuje. Velika većina ljudi bolest neće ni osetiti (čak preko 60% zaraženih). Ukoliko nemate sreće pa upadnete u onu grupu koja će razviti simptome, možete očekivati povišenu telesnu temperaturu, malaksalost, bol u grlu, otok žlezda na vratu i u drugim regijama tela, otok lica i kapaka, pa čak i osip. Lekar će često uvideti da su uvećane jetra i slezina. Kod jako malog procenata pacijenata bolest poprima tešku formu i oni moraju biti lečeni u bolnici. 
Problem sa terapijom ove bolesti je što ne postoji specifičan lek koji će eliminisati virus i Vašeg organizma. Imunitet nakon preležane mononukleoze je skoro pa doživotan isto kao kod dečjih boginja. Terapija antivirusnim lekovima je rezervisana za slučajeve sa komplikacijama koji se zbrinjavaju u bolnici. Ni u kom slučaju nemojte uzimati antibiotike, jer je infekcija virusna, a neki antibiotici kao amoksicilin i ampicilin (Augmentin, Medoklav, Panklav, Sinacilin, Pentrexyl) mogu izazvati i ozbiljne neželjene lekove u kombinaciji sa ovim virusom. 
Terapija u kućnim uslovima je zasnovana na tretiranju simptoma. Povišena temperatura se obara Paracetamolom, Febricetom ili Brufenom, malaksalost se rešava odmaranjem. Mirovati treba najmanje mesec dana, a ponekad i više. Fizička aktivnost nije dozvoljena dok je lekar ne odobri, a često je zbog uticaja virusa na jetru neophodan i poseban režim ishrane. 
Iako je bolest izazvana virusom logično bi bilo primeniti neke imunostimulatorne suplemente kako biste poboljšali Vaš imunitet i omogućili organizmu da se izbori sa virusom, međutim ja ne preporučujem ove suplemente iz jednog razloga. Naime, oboleli su uglavnom mladi i zdravi. Njihov organizam u većini slučajeva može da se koliko-toliko izbori sa virusom. Uzimanje ehinacee ili beta-glukana pokrećete značajan imuni odgovor koji može da bude više štetan nego koristan. Drugi razlog je i oslabljena i oštećena jetra koja treba da preradi sve te lekove koje uzimate.
Jedino što je dozvoljeno su kompleksi vitamina i minerala. Ovde Vam savetujem malo skuplje varijante jer su kvalitetnije npr. Sunlife A-Z komplex (1200 rsd), Natural wealth (>1400 rsd). Biofar ACE selenium komplex (400 rsd) i dodati obavezno vitamin B- Polivit (140 rsd), B-complex (160 rsd). 
Retko se dešavaju, ali ipak su moguće i dodatne bakterijske infekcije grla i ovde je bitno da se konsultuje lekar oko eventualne primene antibiotika.
Nakon preležane bolesti treba imati u vidu da ste Vi zarazni za okolinu još godinu i po dana i zbog toga je teško ovu bolest držati pod kontrolom. Ukoliko sumnjate da ste preležali ovu bolest ili želite da proverite iz znatiželje možete uraditi testove u svakoj privatnoj laboratoriji, ali znajte da će Vas to koštati dve do četiri hiljade dinara. 
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Iako Vam na prvi pogled možda deluje kao bezopasna, ova bolest nije ni malo naivna iz razloga što ste vezani za postelju mesec i više dana, plus osećate se jako nemoćno i iscrpljeno i to će svakako ostaviti traga na Vašim organima.


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар