понедељак, 30. јануар 2017.

U koje vreme se uzimaju lekovi?

U sledećem tekstu ću izdvojiti primere lekova koje morate uzimati u tačno određeno vreme kako bi ostvarili svoj efekat ili kako biste izbegli neželjene reakcije.

Terapija holesterola i triglicerida: 
Za sniženje povišenog holesterola i triglicerida se najčešće kojisti grupa tzv "statina" (Sortis, Atacor, Rovesta, Atoris, Rosuhol, Roxera idr). Preporuka je da se ovi lekovi uzimaju uveče, posle večere i najbolje oko 21 čas.
Zašto? Zato što je mehanizam njihovog delovanja povezan sa enzimom koji učestvuje u sintezi holesterola i koji je aktivan noću. Stoga, ako ne uzimate ove lekove u ovo vreme efekat sniženja holesterola će biti jako mali ili će u potpunosti izostati.
Često pacijenti imaju baš visoke vrednosti i holesterola i triglicerida i zbog toga se "statini" kombinuju sa "fibratima". Najčešći fibrati kod nas su Fenolip i Lipanor. Preporuka je da zbog interakcije fibrata i statina, fibrate uzimate ujutru, a statine po gore navedenoj preporuci uveče.

Terapija visokog krvnog pritiska:
Krvni pritisak pokazuje dnevne varijacije. Naravno najveće vrednosti su ujutru posle buđenja, a najniže su u toku spavanja. Kod osoba preko 55 godina sa povišenim krvnim pritiskom noćni pad pritiska može da izostane i to je veliki rizik za infarkt, moždani udar i oštećenje bubrega i zbog toga se grupa lekova kao što su ACE inhibitori (Enalapril, Monopril, Enatens, Vivace, Tritace, Prilinda, Ramipril itd) kao i Valsartan. Atacand, Kandesartan, Diovan, Erynorm, Lorista, Irbenida, Losar, Lotar, Menartan, Micardis, Rasoltan, Valsacor idr. obično uzimaju uveče pre spavanja.

Diuretici (lekovi za izbacivanje tečnosti) se takođe koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska i imaju za cilj da smanje količinu cirkulišuće tečnosti kako bi rasteretili srce i na taj način smanjili pritisak. Logično je da Vas ovi lekovi teraju da idete u toalet relativno često i zbog toga se preporučuje da se uzimaju ujutru. Takođe, uzimanjem diuretika ujutru ublažavate skok pritiska koji je očekivan nakon buđenja. Diuretici na našem tržištu su Lasix, Diunorm, Indapres, Rawel SR.
Kada se jednom terapijom ne može dobro kontrolisati krvni pritisak onda se koriste već gotove kombinacije lekova ko što su npr. Erynorm plus, Vivace plus, Monopril plus. Taj plus znači da je na gore pomenuti ACE inhibitor ili neki drugi antihipertenzivni lek dodat diuretik i to automatski znači da se taj "kombinovani" lek uzima ujutru. Dakle, sve što je lek za pritisak i ima u nazivu "plus" se uzima ujutru.
Kada smo već kod srca i kardiovaskulčarnog sistema treba napomenuti da antikoagulantni lekovi (lek za sprečavanje zgrušavanja krvi) kao šo su Farin, Acenokumarol se uzimaju UVEK U ISTO VREME I NAJBOLJE BI BILO DA SE UZIMAJU UVEČE PRE SPAVANJA.

Terapija osteoartritisa:
Francuski naučnici su predložili da je najbolje uzimati Brufen, Ibuprofen, Naproksen i druge lekove protiv bolova "4-6 sati pre nego što bol postane najgori". To znači da ako na primer imate jake bolove posle podne, onda lekove uzmite ujutru npr. oko 10 časova. Ako pak bol imate uveče onda lekove uzmite posle podne. Cilj ovakog načina uzimanja je da koncentracija leka u krvi bude najveća kada je bol najjači. 
Naravno ovu vrstu lekova uzimajte posle jela, nikako na prazan stomak. 

Terapija gorušice:
Gorušicu karakteriše osećaj paljenja i pečenja u predelu grudi, često dolazi i do vraćanja hrane i sličnih simptoma. Želudac produkuje 2-3 puta više želudačne kiseline između 22 časa i 2 časa posle ponoći. Ako vam se simptomi gorušice javljaju uveče i ometaju san onda Ranitidin, Ranisan, Ranital, Ulcodin, Famotidin, Quamatel uzmite pola sata PRE večere, na taj način ćete smanjiti produkciju želudačnog soka posle obroka i u toku noći. 

Terapija astme:
Asmatični napadi su i do 100 puta učestaliji između 4 i 6 sati ujutru nego u toku dana. 
Ukoliko koristite tablete Spalmotil uzmite ih "rano posle podne" oko 15 časova, dok ako koristite Becloforte pumpicu uzmite je "kasno posle podne" oko 17-18 časova. 
Korišćenjem pumpice na ovaj način postižete bolju "prohodnost" disajnih puteva. Istraživanja su pokazala da uzimanje inhalacionih kortikosteroida, kao što je Becloforte, redukuje broj napada u toku noći. 
Iskoristila bih priliku da napomenem da Dexason, Pronison i druge kortikosteroide u obliku tablete koje se koriste i u terapiji astme, ali i drugih oboljenja uziamte oko 15 časova jer su neželjeni efekti minimalni. Ovo je naravno izvodljivo samo ako tablete uzimate samo jednom u toku dana. 

Terapija alergije: 
Za većinu alergija su karakteristični simptomi svrab očiju, obilno curenje sekreta iz nosa, kijanje itd. Krivac za sve te simptome je supstanca koja se zove histamin. Na osnovu ovog saznanja su sintetisani antihistaminici koji blokiraju efekte histamina. Preporuka je da se, zbog neželjenog uspavljujućeg efekta, antihistaminici uzimaju uveče, ali takođe potrebno je da prođe minimum 12 sati da bi oni dostigli svoj maksimalan efekat i suprimiralii simptome alergije koji su najizraženiji u prepodnevnim časovima. 

Terapija depresije:
Antidepresivi su lekovi koji kao neželjenu reakciju izazivaju nesanicu i zbog toga je preporuka da se uzimaju ujutru.

Terapija osteoporoze: 
Osnovu terapije osteoporoze čine bisfosfonati kao što su Bonap, Bonvivia, Bondronat. Zbog teške apsorpcije ovih lekova preporuka je da se uzimaju ujutru na prazan stomak sa punom čašom vode. Takođe, zbog potencijalnog oštećenja jednjaka, nakon uzimanja leka morate da budete u stojećem položaju ili da šetate jedan sat i naravno ne smete ništa da pijete i jedete.

Ukoliko vidite ili znate da Vaši roditelji, prijatelji ili bake i deke uzimaju neke od pomenutih lekova olakšajte im i pomozite da se snađu u svemu ovome, posebno ako uzimaju više lekova. 

Ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар