уторак, 29. новембар 2016.

Jetra-skoro savršen organ.

Neke od mojih kolega su me zamolile da pišem o jetri i o bolestima jetre jer pacijenti često postavljaju pitnja vezana za regeneraciju i obnavljanje ovog organa.
Prvo da se pozabavimo ulogom jetre. Jetra je organ koji ima raznorazne uloge i izuzetno je važna u metaboličkim procesima. Jetra je organ u kome se stvara holesterol, čuvaju rezerve gvožđai vitamina, u jetri se čuva vitamin K, svaraju zalihe šećera u vidu glikogena i što je najvažnije u jetri se nalazi gomila enzima koja ima zadatak da obradi sve lekove, toksine i sve one matrije koje unosimo u naš organizam.
Jetra dok je zdrava ima ogroman potencijal regeneracije i obnavljanja, ali kada jetra oslabi i kad je hronično izložena nekim štetnim agensima, poput alkohola, moć regeneracije opada. Funkcija oštećene jetre opada i organizam vremenom stvara mehanizme kojim izostavlja jetru iz metaboličkih i ostalih procesa. Ovo je veoma ozbiljan problem i u tim situacijama je transplantacija jedino rešenje. Kako to izgleda? Sva hrana i sve materije koje unesemo u organizam se razgrade do sitnih molekula koji putem cirkulacije odlaze u jetru i jetra ih tamo obraćuje, „sortira“, eliminiše,sekretuje itd. Zamislite koliki problem nastane ako se jetra eliminiše iz celog procesa  pa kojekakvi „poluproizvodi“ lutaju vašim krvotokom. Jedno od najopasnijih stanja je tzv. hepatična encefalopatija, bukvalan prevod bi značio oštećenje mozga zbog loše funkcije jetre. Šta se ovde dešava? Bakterije koje su u crevima produkuju amonijak, on je toksičan, ali kada dođe u jetru ona ga pretvori u netoksičnu ureu koja se izbacuje iz organizma, ako jetra ne radi, amonijak iz creva ide krvlju do mozga i dovodi do oštećenja mozga, epileptičnih napada i prekomerne stimulacije mozga. Zaovopostojineko privremeno rešenje, a to je laktuloza sirup (400 rsd). Laktuloza uspeva da pohvata sav taj amonijak iz creva, a pošto se laktuloza ne metaboliše u našem organizmu, lako se izbacuje zajedno sa amonijakom.
Ako jetra nije ovko ozbiljno oštećena mogu da pomognu i neki prirodni proizvodi. Ako na primer imate masnu jetru postoje neke opcije koje mogu da Vam pomognu. Šta je to masna jetra? Masna jetra je jedna od najučestalijih bolesti jetre i uzrok je genetika, hepatitis, godine i gojaznost, mada do ovog može doveti i bilo šta što hronično opterećuje jetru kao što je neumereno konzumiranje šećera, alkohola, kofeina, zastupljenost pesticida itd. Ova bolest je „tiha“ i tek kad se funkcija ozbiljno pogorša javljaju se simptomi. Predlog je da makra jednom godišnje odvojite malo novca za kompletnu krvnu sliku, enzime jetre, holesterol, trigliceride i da proverite funkciju jetre.
Ako se pokažu relativno visoki nivoi holesterola i triglicerida neophodno je krenuti sa dijetom. Ta dijeta svakako podrazumeva smanjenje unosa masti, slatkiša i redovnija ishrana. Neću pisati kako treba da jedete samo ribu i zdravu hranu, prvo zbog toga što ljudi koji imaju loše navike u ishrani  teško mogu da pređu na potpuno novi režim ishrane i jedu samo salatu, ali ako izbacite hleb uz pirinač i krompir i ako odredite da samo jednom nedeljno pojedete malo parče torte, vaša jetra će Vam biti zahvalna.
Što se tiče suplemenata koji se mogu kupiti u apoteci, nemam ništa protiv, ali nemojte očekivati previše, plus to su još jedne dodatne materije koje jetra mora da obradi. Preparati na bazi maslačka i čička su se pokazali veoma dobrim.
Liv 52 (750 rsd) i potpomaže uspostavljanju normalnih enzima jetre i omogućava brži oporavak. Hepa Merz  (2600 rsd) je registrovani lek za terapiju oboljenja jetre i hepatične encefalopatije. U pitanju su  granule za pripremanje rastvora, po sastavu ga čine dve amino kiseline koje potpomažu eliminaciju amonijaka. Essentiale forte (800 rsd) je jedini registrovani tradicionalni biljni  lek koji postoji na našem tržištu za terapiju masne jetre i sadržifosfolipide iz soje.
Sve u svemu, Hepa merz i Essentiale svakako imaju dokaze o efikasnosti i oni bi meni uvek bili prva preporuka. Ostali suplementi su diskutabilni po pitanju efikasnosti i bezbednosti i ja ih lično ne bih mnogo upotrebljavala niti bih od njih mnogo očekivala. Ako želite na prirodan način da vratite funkciju jetre na približno normalnu onda uzimajte surutku i lecitin, ukoliko Vam ukus nije ružan. Da biste poboljšali ukus surutke dodajte med, a posle lecitina uzmite čašu vode ili soka.
Kao što vidite jetra je izuzetno važna, a kada se „pokvari“ nema baš nekih posebnih preparata i zato je ovde važna prevencija.
Čuvajte ovaj organ od raznoraznih toksina, prejedanja, napijanja itd. Takođe, ne uzimajte čajeve nadri lekara i travara jer nisu efikasni i plus čujem da se uzimaju na litre u toku dana, a to opet „tera“ ionako oslabljenu jetru da prerađuje smeće koje ste uneli u organizam.

Budite umereni!

Ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар