петак, 16. септембар 2016.

Kako lečiti mamurluk


Verujem da je ovo jedno od pitanja koje muči mladu populaciju nakon  neke žurke, ali verujem da muči i one starije nakon poslovnih prijema i važnih događaja.
Naravno svi vi koji budete čitali ovaj tekst, možete ostaviti kao komentar način na koji Vi lečite mamurluk. Ja ću napisati onako kako ja mislim da je zdravo i primereno lečiti ovakvo stanje i kako prevenirati da do ovakvog stanja dođe, a bez da izgubite uživanje u alkoholu ili koktelima.
Mamurluk se javlja kao stanje iscrpljenost organizma nakon akutnog pijanstva. Glavni uzrok mamurluka je iscrpljenost organizma uzrokovana dehidratacijom, umorom, nedostatkom sna isl. Kako lečiti ovakvo stanje? Svi smo čuli da je dobro uzeti nešto slano ili keselo kao npr.rasol, kisele krastavce itd. Da li će neka gospođica koja je preterala sa koktelima da traži rasol u buretu kiselog kupusa? Sigurno ne. Zato nam trebaju neke nove metode i načini kako ovo stanje da rešimo.
Kao prvo, važno je da preveniramo nastanak mamurluka koliko god je to moguće. Pre izlaska je neophodno da večeramo. Neki smatraju da je masna hrana odličan izbor jer umanjuje apsorpciju alkohola. Ja se slažem sa njima, ali opet znam da dame u uskim haljinama ne žele da im se primećuje ispod haljine stomačić nakon pojedene gurmanske pljeskavice. Mislim da je dobra opcija u tom slučaju i obrok bogat ugljenim hidratima, jer će obezbediti visok nivo šećera koji će biti izvor energije u toku cele večeri. Takođe, poznato je da alkohol remeti normalan metabolizam ugljenih hidrata, kao i nivo insulina, stoga da biste izbegli hipoglikemiju, odnosno nizak nivo šećera u krvi uzmite obrok bogat šećerima. Ovde pre svega mislim na skrob i složene šećere, ne na proste npr.iz čokoladica i ostalih slatkiša. Ovi šećeri brzo dospevaju u krvotok i brzo daju energiju, ali i brzo nestaju iz našeg organizma. Budući da nam treba dobro „pogonsko gorivo“ za celu noć Vaš izbor mogu biti pice i paste. Izborom ovakvog obroka Vi ćete obezbediti i masti i ugljene hidrate tako da ćete imati dovoljno energije, a i alkohol će usporeno prelaziti u krvotok. Nisam pisala kako je važno jesti voće i povrće i praviti zdrave obroke, jer smo odlučili da to veče budemo hedonisti-dosta alkohola i nezdrava hranaJ
Takođe, veoma je bitno da osetimo kada alkohol preuzima kontrolu nad nama. Tada treba prestati sa uzimanjem alkoholnog pića i nastaviti konzumaciju vode. Jako važno je da konzumirate makar jednu čašu vode nakon svakog popijenog žestokog pića.
Iako većina ljudi vole kombinacije alkohola i energetskih pića to baš i nije najbolje rešenje ako želite da izbegnete mamurluk. Energetska pića sadrže visok nivo kofeina, koji je diuretik, te zajedno sa alkoholom pospešuje izbacivanje vode i time se pogoršava vaš mamurluk.
Ako pak do mamurluka dodje ujutru nakon buđenja i tuširanja mlakom/hladnom vodom. Uzmite veliku čašu vode i uzimajte tečnost na svakih 45min makar malu količinu, kako biste nadoknadili gubitak iste. Ukoliko želite neki sok preporučujem vam da to bude multivita ili vitamin C u obliku šumeće tablete, ona će Vas osvežiti i „razbuditi“ , a vitamin C će svojim antioksidativnim efektom smanjiti nivo slobodnih radikala koji su se nagomilali nakon metabolizma velike količine alkohola.
Ma koliko Vam bilo muka, morate da nešto pojedete kako biste pokrenuli Vaš organizam. Preporuka je da to bude nešto od ponuđenog, sendvič sa sirom i šunkom bez dodataka i preliva, plazma keks, kifla ili neko slično pecivo bez punjenja. Ukoliko Vam nije muka možete napraviti supu iz kesice „kao prvu pomoć“.
Ukoliko možete sebi da priuštite luksuz da se vratite u krevet onda je to odlično, ali ako morate na posao, a imate glavobolju i mučninu onda rešenje može da bude tableta aspirina i šoljica kafe. Vodite računa da će kafa inicijalno da Vas „povrati u život“ ali ako  ne uzimate tečnost mamurluk će ostati.
Svojevremeno je Biofar proizvodio šumeće tablete pod nazivom Night fiver i imale su izvanrednu kombinaciju sastojaka koji su omogućavali da se brzo vratite u formu nakon neprospavane noći, ali iz nekog nepoznatog razloga ih više nema po apotekama, tako da moramo i dalje pribegavati alternativnim metodama.
Uživajte u jelu i piću, ali pokušajte da ne pređete granicu, jer Vas već ujutru čeka nepozvan i neprijatan gost-mamurluk.
Živeli!

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар