четвртак, 15. септембар 2016.

Sportske povrede i povrede koje nastaju kada smo nespretni :)

Danas ću Vam pisati nešto više o povredama koje se dešavaju prilikom vežbanja, ali i prilikom uobičajenih dnevnih aktivnosti. Svima nam se dešavalo da povredimo mišiće ili zglobove dok prolazimo kroz dnevnu rutinu. Šta ste nakon povrede uradili?! Postoje brojni saveti i alternativne metode kako da "popravite stvari". Za koje se Vi odlučujete?
U toku rada u apoteci, a i u privatnom životu sam se mnogo puta srela sa ovakvim vidom povreda. Najčešće savetujem da ljudi odmah nakon povrede stave neki hladan oblog kako bi smanjili ili čak sprečili pojavu otoka. Ovde je vreme ključan faktor, jer što pre stavite oblog to je veća šansa da smanjite otok. Naravno, neophodno je da bandažirate povredu i da mirujete ukoliko je to moguće.
Ako se uputite u apoteku i pitate za savet, mnoge moje kolege će Vam ponuditi razne masti i gelove sa analgeticima i komponentama koji koje hlade kao što su mentol, kamfor isl. Funkcija analgetika u ovakvim preparatima je svakako da ublaže bol, ali morate znati da oni imaju samo lokalan efekat tj.efekat na mestu primene, što znači da ćete morati ukoliko imate jak bol uzeti i neki analgetik u obliku tablete. Uloga mentola i kamfora je da "ohlade" povredu i da potpomognu efekat analgetika. 
E sad, postoje i preparati koji sadrže materije koje "greju" kao npr. preparati koji sadrže ekstrakt paprike. I sta na kraju kupiti, preparat koji "hladi" ili koji "greje" povredu? Šta god da Vam kažu i kako god da Vas ubeđuju morate da znate da je svejedno!!!! Zašto je svejedno? Zašto je svejedno, zato što osećaj bola praktično nastaje u mozgu. Na koži imamo određene receptore koji reaguju na bol, receptore koji reaguju na toplo i hladno i još mnoge druge. Kada se povredimo do našeg mozga stižu informacije o bolu, a ako to mesto još namažemo nečim što greje ili hladi onda do mozga stižu informacije o toploti ili hladnoći. Tada naš mozak biva zbunjen i "ugasi" sve informacije koje dolaze sa mesta povrede. 
Ukoliko pričate sa komšijama i prijateljima svako od njih će imati neku sugestiju koji preparat da uzmete, ali morate da znate da je to individualno. Naime, nekom više prija osećaj toplote, a nekom ne.
Dosta često se upotrebljavaju i preparati heparin-natrijuma kao što su Hepalpan ili Hepathrombin. Ono što treba da znate je to da oni nemaju analgetski efekat. Oni su pre svega namenjeni osobama koje imaju proširene i vidljive površinske vene i onima koji imaju podlive, modrice isl.
Veoma bitna stvar je sama masaža i utrljavanje masti i gela.
Gel se više upotrebljava kada je površina koja je zahvaćena povredom veća. Oni su veoma laki za mazanje, brzo se upijaju i ne ostavljaju trag na odeći.
Masti su drugačije teksture, teže se razmazuju, ali ostaju duže na koži i nažalost mogu da ostave trag na odeći.
Ukoliko otok, bol, crvenilo ne prođe ili se bar ne smanji za dva-tri dana, a Vi dodatno imate problem sa pokretljivošću tog dela tela, onda je neophodno da se javite lekaru.

I da ponovimo:) Nakon povrede što pre staviti hladan oblog, fiksirati povredu, bol ublažiti nekim od lokalnih analgetika, po potrebi uzeti i odgovarajući oralni analgetik i mirovati koliko god je to moguće.

Ostajte zdravo!

1 коментар: