петак, 30. септембар 2016.

Kako da ublažite simptome urinarne infekcije?

Urinarna infekcija je nešto sa čim se sretne svaka žena ili devojka makar jedanput u toku života. Ova infekcija ne zaobilazi ni muškarce, ali kod njih je učestalost ove infekcije daleko ređa.
Prvo da razjasnimo kako najčešće dolazi do ove infekcije? Infekcija može da se desi i bez bilo kakvog poremećaja urinarnog trakta, ali do infekcije može da dodje ukoliko imate kamen ili pesak u bubrezima, ukoliko suviše dugo zadržavate urin, ukoliko iz nekog razloga postoji prepreka u oticanju urina itd. Veoma bitno je reći da ako ste podložniji ovakvoj vrsti infekcije čak i "sedenje na hladnom mestu" ili prehlada  može dovesti do infekcije. U letnjim mesecima prilikom kupanja u bazenima i drugim kupalištima može dovesti do infekcije ukoliko suviše dugo sedite na mokrom peškiru u mokrom kupaćem kostimu. Naime, topla i vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija, ali i gljivica. Stoga nakon kupanja je obavezno da obučete suv veš.
Ono što je takođe veoma značajno je da seksualni odnos može uzrokovati urinarnu infekciju. Kako? Najčešće se nakon odnosa javlja cistitis (upala mokraćne bešike) i to veoma brzo. Smatra se da on može biti uzrokovan primenom dijafragme, spermicidnih krema i drugih mehaničkih kontraceptiva. Takodje, vaginalni dezodoransi, pojedini lubrikanti mogu olakšati kretanje bakterija i izazvati infekciju. Jednostavnije rečeno, sve ono što može narušiti normalnu vaginalnu floru, posledično može izazvati i urinarnu infekciju.
Žene u menopauzi i osobe koje imaju kateter su takodje su podložne urinarnoj infekciji.
Koji su simptomi? Često ili učestalo oskudno mokrenje, lažni pozivi na uriniranje, bol i peckanje pri mokrenju, zamućen izgled urina, a u pojedinim slučajevima može da se javi i krv u urinu (imajte u vidu da crvena boja u urinu može poticati i od cvekle ukoliko ste je jeli)
Šta možete da uradite da olakšate simptome?
Uzimanje velike količine "Uvin čaja", čaja od brusnice, "Urobitrat instant čaj" ili čaja od uve. Ukoliko Vam se ne dešava često ova infekcija, možete potražiti u apoteci uroantiseptik ako što je (Palin, Pipem, Pipegal). Većina farmaceuta će Vam izaći u susret i dati lek. Često korišćen je i antibiotik- Baktrim, ali njega ne preporučujem jer može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Alergija se može javiti čak i ako ste ranije uzimali ovaj lek bez bilo kakvih posledica.
Upoterba biljnih preparata kao što su Naturoplex, Palisept itd. takodje se preporučuju, ali morate da znate da je neophodno uzimati više tableta u toku dana izmedju 9 i 12, naravno očekivani efekat sporo nastaje.
Ukoliko se infekcija relativno često javlja onda je neophodno je da se obratite lekaru.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар