уторак, 20. септембар 2016.

Žašto se ljutite kada farmaceut neće da Vam proda antibiotik?

Ova tema je jedan od najčešćih razloga za raspravu izmedju farmaceuta i pacijenta. Problem je što su pacijenti sami sebi lekari, a farmaceuti nemaju dovoljno vremena i strpljenja da objasne zašto ne smeju/ne žele da prodaju antibiotik.
Prvo, nije zakonom dozvoljeno da farmaceut tek tako izda antibiotik. Druga stvar, farmaceut brine o Vašoj bezbednosti ma koliko to Vama loše zvučalo. I treće, ako bolje pogledate, da je farmaceutima svejedno verovatno bi prodavali antibiotike kao vitamine.
Gde je ključni problem? Problem je u rezistenciji bakterija na uobičajene antibiotike. Šta to znači? To znači da bakterije razvijaju mehanizme kako da se odupru delovanju leka i naravno da dolazi do izostanka efekta terapije. Kakav to ima značaj za "običnog" čoveka? Evo kako ja to volim "plastično" da objasnim. Ako taj "običan" čovek svaki put kad ga zaboli grlo, kad malo kašlje itd., uzme "jak" antibiotik, širokog spektra kao što je Hemomycin ili Sumamed isl. i nakon nekog vremena mu se desi neka ozbiljna povreda, saobraćajna nesreća isl.njegov organizam neće više reagovati na uobičajene antibiotike, već će terapija biti mnoogo komplikovanija i ozbiljnija i kad tome dodamo da živimo u ovakvoj zemlji gde je problem da dodjete do odgovarajućeg leka, tek tada shvatate da ste u ozbiljnom problemu i da Vam to baš i nije trebalo.
Takođe, većina ljudi zanemaruje neželjene efekte antibiotika. Oni zaista mogu narušiti vašu crevnu floru i u najblažem slučaju mogu dovesti do dijareje. Potom kod žena je veoma učestala pojava kandide, stoga nakon terapije antibioticima moraju uzimati i vaginalete.
Alergijska reakcija na peniciline može biti i fatalna, ako niste sigurni da li ste ili ne alergični, nemojte insistirati na antibiotiku.
Veoma važno je da lekar postavi dijagnozu i ukoliko je potrebno uradi antibiogram (antibiogram pokazuje na koji tačno antibiotik je osetljiva bakterija) tek nakon toga znamo koji antibiotik Vama odgovara.
U praksi mi se često dešavalo da pacijent traži antibiotiku koji je ranije koristio i koji mu je pomogao, Ako Vam je nešto ranije pomoglo, to ne znači da će opet i naravno, ne mora značiti da ste inficirani istom bakterijom kao i prethodni put. Apsurdno je uzimati antibiotike ako je u pitanju grip. Grip se manifestuje kao malaksalošću, glavobolja, začepljen nos, gubitak apetita itd.
Pošto je izazivač gripa virus onda nema smisla uzimati nešto što uništava bakterije.
Posebno sam osetljiva kada su u pitanju mala deca. Roditelji su zabrinuti, ne stižu kod lekara, beba ili dete ima visoku temperaturu, plače, nema apetit i slične simptome i naravno dođu tako usplahireni u apoteku i traže pomoć. Bez obzira koliko mi to želeli i mi imamo ograničenja i nemojte misliti da su to samo formalnosti. Radi se o zdravlju Vašeg deteta i naravno da ne želimo nikakve greške ili da pogađamo da li Vašem detetu treba ili ne antibiotik.
Verovatno želite da me osudjujete itd, ali morate da razumete da ne želimo da preuzmemo odgovornost za nešto u šta nismo sigurni i mislim da je to pošteno.
Pokušajte da se ne lečite sami mislim da je to najvažnije. Imate lekare i farmaceute na raspolaganju, oni su tu za Vas. Znam da je zamorno čekati u redu i zakazati pregled, ali i to je bolja opcija nego se sam lečiti pogrešno.
Klonite se antibiotika kad god je to moguće i nemojte zanemarivati njihove neželejne reakcije i njihov potencijal da naprave veću štetu nego korist!!!!
Zato sledeći put kad odlučite da se raspravljate sa farmaceutom oko antibiotika, odustanite jer kao što vidite on ima dobre razloge zašto ne prodaje antibiotike tek tako.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар