понедељак, 19. септембар 2016.

Ono što niste znali o preparatima za mršavljenje.

Odmah na početku da se razumemo, ma koliko farmaceutska industrija bila dobra i jaka, još uvek ne postoji magična pilula koja će nam omogućiti da jedemo koliko hoćemo i da pri tome budemo fit.
Zašto onda postoje ovakvi preparati? I kako to da su na tržištu ako ne pokazuju značajan efekat?
Ovi preparati postoje jer pretstavljaju sigurnu zaradu, a na tržištu se klasifikuju kao suplementi, dodaci ishrani itd. stoga se ne proverava njihova efikasnost, kao kada je u pitanju lek.
Ovi preparati su uglavnom kombinacija biljaka koje imaju diuretski efekat (potpomažu izbacivanje tečnosti) i laksantni efekat (ubrzavaju pražnjenje creva). Najčešće biljke koje se u njima nalaze su sena, frangula (krušina), peršun, breza, kopriva, zeleni čaj, ekstrakt paprike, đumbira i neke druge. Ako dobro pogledate većinu biljaka možete naći i kod nas u prirodi ili pak kupiti na pijaci, u zdravoj hrani ili marketu. Po meni je sasvim opravdano da konzumirate čajeve breze, zelenog čaja, koprive itd. oni će osloboditi Vaš organizam od toksina, poboljšaće rad bubrega i dobićete neke blagotvorne efekte po organizam, za razliku od čajeva koji sadrže senu, krušinu i biljke koje ispoljavaju laksantni efekat. Prva loša stvar koja se može desiti je to da nakon konzumacije čaja dobijete grčeve u stomaku i dijareju. Ako nastavite da konzumirate čaj od ovakvih biljaka sigurno će Vaša vaga pokazati koji kilogram manje, ali da se razumemo to je lažan rezultat, jer je Vaš organizam izgubio samo tečnost i iscrpeo se. Ako Vas ovo nije odvratilo od uzimanja ovakvih čajeva onda još nešto treba da znate. Naime, čajevi koji izazivaju lakše pražnjenje iritiraju naša creva i ona se vremenom "ulenje" jer više nema prirodnog nadražaja za pražnjenje creva. To znači da kada odlučite da prestanete da uzimate ove čajeve, trebaće još dugo vremena da se Vaš organizam vrati u normalu i da Vaša creva opet počnu samostalno da funkcionišu.
Dalje, na tržištu se mogu naći i preparati koji sadrže ekstrakte limuna i drugih citrusa koji mogu eventualno malo da potpomognu metabolizam masti, ali svakako ne u značajnoj meri. Ovakvi preparati nisu pogodni za osobe koje imaju čir.
Preparati na bazi vlakana su dobri,ali po mom mišljenju skupi. Vlakna će "nabubriti" u crevima i na taj način će ih ispuniti i  smanjiće apetit i potrebu za hranom. Povoljnija varijanta je da u zdravoj hrani nabavite raznorazne proizvode koji su bogati vlaknima i koji su odličan izbor za doručak i večeru.
Dosta zastupljeni su preparati sa L-karnitinom i hromom. Ono što je bitno je da znate da ovi preparati imaju efekat samo ukoliko vežbate. L-karnitin utiče na metabolizam masti, a hrom povećava mišićnu masu i reguliše metabolizam šećera,
Ukoliko se ipak odlučite za neki od ovih preparata kupite ih u apoteci, a ne preko interneta ili od neproverenih prodavaca. Ovo Vam pišem zato što je dosta korišćen preparat i tzv.amazonsko oko koji sadrži guaranu u prahu koja obiluje kofeinom, ali i drugim komponentama. Svakako da ovaj preparat dovodi do gubitka telesne težini,ali su i brojni neželjeni efekti pre svega na kardiovaskularni sistem, zatim može doći i do poremećaja sna itd.
Zbog toga ponavljam, da uzimate preparate isključivo u apoteci, čak i da Vam ne pomognu, neće dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata, što nije sigurno za neproverene preparate.
Ono što je sigurno je da možete odgovarajućim dijetetskim režimom i fizičkom aktivnošću, regulisati telesnu težinu. To je najpouzdaniji i najsigurniji put do idealne težine i lepog izgleda.

Ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар