среда, 14. септембар 2016.

Spremite se za sezonu gripa

Letnji meseci su ostali iza nas i sada je vreme da se polako spremimo za sezonu gripa koja nam predstoji.
Najbolje rešenje je svakako da pojačamo naš imunitet i da nas grip na taj način zaobiđe. Najbolje bi bilo kada bismo imunitet ojačali pre sezone prehlade i gripa. To možemo postići primenom ogdovarajućih suplemenata koji su relativno bezbedni i dostupni svima. Od tih preparata svakako se ističu preparati na bazi ulja ajkuline jetre kao što su Ecomer, Ajkus ili Shark oil. Svi oni sadrže odgovarajuću koncentraciju alkilglicerola koji stimulišu produkciju leukocita i podstiču stvaranje antitela. Zapaženi su značajni rezulatati u pogledu imunog odgovora kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima.
Takođe su veoma popularni preparati na bazi Ehinace-a, ali oni nisu preporučljivi za osobe koje su alergične na polen. Preparati ehinace-e su veoma značajni kod učestalih infekcija, kao i onih koje su samo zalečene antibioticima, ali se opet vraćaju. Prilikom uzimanja ovih preparata treba voditi računa o mogućim interakcijama, neželjenim reakcijama i kontraindikacijama. Naime preparate ehinace-e ne treba koristiti zajedno sa imunosupresivima i kortikosteroidima, odnosno pacijentima obolelim od multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, lupusa isl. Ove preparate ne treba davati deci ispod dve godine. Ne preporučuje se primena kod trudnica i dojilja. Efekat ovih preparata može biti smanjen ako se zajedno upotrebljavaju sa sedativima (Bensedin, Bromazepam, Diazepam isl.), beta blokatorima (Propranolol, Metoprolol, Atenolol isl.) ili hipnoticima (Belbien, Sanval isl).
Veoma popularni su i preparati na bazi beta-glukana. Beta-glukani su polisaharidi koji snažno stimulišu naš imuni odgovor. Uglavnom se izoluju iz kvasnica, ali nalaze se u zobi, ječmu, gljivama i nekim vrstama algi. Oni deluju veoma brzo već u roku od 72č, dovode do aktivacije naših imunih ćelija koje uništavaju i razgrađuju štetne mikroorganizme kojima smo izloženi. Oni su veoma značajni i u borbi protiv karcinoma, s tim što pacijenti treba da budu upućeni o mogućem pogoršanju vrednosti tumor markera. Takođe, može da se javi povećanje telesne temperature što se u literaturi navodi kao znak da je imuni odgovor započet. Ovi preparati se nalaze i u vidu sirupa za decu, ali smatram da roditelji treba najpre da konsultuju lekara i tek nakon njegove procene opšteg zdravstvenog stanja deteta, mogu detetu da daju preparate beta-glukana.
Preparati cinka sa vitaminom C su takođe veoma zastupljeni na našem tržištu. Cink i vitamin C su veoma važni antioksidansi i štite naš organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala. Cink sam po sebi ima veoma značajnu ulogu u stimulaciji imunog odgovora, budući da povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, važan je za enzimsku aktivnost, a i može da se vezuje za omotače pojedinih virusa i na taj način sprečava infekciju.
Multivitaminski preparati su takođe veoma popularni. Uglavnom se primenjuju u vidu napitaka. Koncentracije vitamina i minerala u ovim preparatima su najčešće niske te ne mogu u potpunosti da omoguće oporavak organizma.
U našem narodu, veoma važnu ulogu ima vitamin C u periodu prehlade i gripa, ali ni jedna klinička studija nije pokazala njegov značaj u ovakvim stanjima.
Veoma zastupljena u našem narodu je i upotreba belog luka koji ima odredjeni uticaj na imuni sistem, smatra se i prirodnim antibiotikom. Beli luk dovodi do sniženja krvnog pritiska te nije preporučljiv osobama koje inače imaju nizak pritisak ili pak osobama koje uzimaju terapiju za sniženje krvnog pritiska. Ukoliko želite da izbegnete njegov neprijatan ukus i miris, možete da uzimate neke od pomoćnih lekovitih sredstava na bazi belog luka.

Moja krajnja preporuka je da se što više uzima voće i povrće kao prirodnih izvora vitamina i minerala i ostalih komponenti od značaja, a koje su prisutne u voću i povrću. Uzimanje dosta tečnosti, boravak na otvorenom i fizička aktivnost. Na ovaj način ćete prirodnim putem ojačati Vaš imunitet.
Za hronične pacijente i osobe starije životne dobi preporučujem vakcinu protiv gripa kao dobro rešenje za predstojeći period.

Idealan recept za vaš imunitet je da svako jutro na prazan stomak popijete smešu od meda, propolisa, djumbira i mlake vode, na taj način ćete ubrzati Vaš metabolizam i ojačati Vaš imunitet.

Pišite šta biste želeli novo da saznate :-)

Ostajte zdravo!

4 коментара:

  1. Jelena, uganuo sam nogu barem 15 puta za života. Sada poslednji put, na svadbu :) Dobio sam otok koji ne prolazi. Može li se to lečiti nečim. Bukvalno mi je natečena noga a normalno je koristim. Dobro ne mogu da trčim i slično ali je koristim normalno.

    ОдговориИзбриши
  2. U ovakvoj situaciji je najvaznije da mirujete ukoliko mozete. Preporucujem takodje i upotrebu nekih masti ili gelova koje imaju analgetski efekat. Najbolje se do sada se pokazao Sinedol gel koji ima vise komponenti.Naime, on ublazava bol, uklanja otok i omogucava regeneraciju ostecenog tkiva.Ukoliko je otok veci mozete uzimati i Chymoral tablete.Nadam se da ce Vam uskoro biti bolje:)

    ОдговориИзбриши