недеља, 18. септембар 2016.

Šta uraditi kada se prejedemo?

Ova tema je veoma popularna posebno kod nas u Vojvodini, ali i šire:)
Kako da se izborimo sa svim kulinarskim đakonijama koje želimo da probamo, a da posle nemamo značajne tegobe?Odmah da Vam kažem da to nije ni malo lako i moram priznati da i ja ponekad ne umem da se izborim sa tim.
Ono što je svakako najvažnije je da dobro poznajemo svoje granice i u jelu i u piću i da znamo kada treba da stanemo.
Takođe je veoma bitno da znamo kako naš organizam funkcioniše i šta mu prija, a šta ne.
Ako se svako veče prejedate onda mu to svakako ne prija, posebno jer se organizam u večernjim satima priprema za odmor, a ne za varenje ogromne količine hrane. Tu ružnu naviku pokušajte da eliminišete što pre. Bolje ćete se osećati, imaćete kvalitetniji san i ujutru ćete se osećati svežije i odmornije.
Ali šta ako odemo na neku proslavu i potpuno promenimo svoju rutinu u pogledu hrane i pića?Tada će Vam najverovatnije trebati lek koji će eliminisati simptome kao što su osećaj težine u stomaku, mučnina, nadutost, pa čak i bol u trbuhu. Ono što sam najčešće sretala u praksi je da ljudi uzimaju antacide u ovakvim situacijama, što je skoro beskorisno. Naime, antacidi imaju ulogu da neutrališu višak želudačne kiseline i drugu ulogu nemaju. Pojačano lučenje želudačne kiseline može da bude praćeno simptomima kao što su bol u predelu želudca kao i nelagoda u grlu, peckanje ili vatra u grlu kako to ljudi opisuju. Ukoliko nemate ovakve simptome antacidi neće pomoći. Eventualno mogu da imaju placebo efekat ili uzrokuju blago olakšanje i to je sve.
Posebno ne odobravam uzimanje sode-bikarbone u ovakvim slučajevima, a glavni razlog je što ona neutrališe želudačnu kiselinu i pruža kratkoročno olakšanje, a zatim uzrokuje još obilnije lučenje. Zato savetujem da sodu apsolutno izbegavate. Najčešće može da se javi obilno lučenje želudačne kiseline ako u kratkim vremenskim razmacima uzimate slatkiše, kafu i alkohol, jer svi oni uzrokuju obilno lučenje kiseline.
Slična situacija je i sa lekovima kao što su Ranisan, Ranitidin, Controloc, Nolpaza i drugi. Oni su dobri lekovi i imaju svoje mesto u terapiji, ali ne i u "terapiji prejedanja". Oni, slično kao i antacidi, blokiraju lučenje želudačne kiseline. Stoga ako nemate gorušicu nema potrebe da uzimate ove lekove.
Ono što bih savetovala je uzimanje lekova koji omogućavaju lakši prelazak hrane iz jednog dela organa za varenje u drugi, konkretno iz želuca u crevo. Kod nas na tržištu postoje dva leka koja se najčešće koriste, a to su Klometol i Gastroperidon. Klometol se veoma često koristi kao lek protiv povraćanja,ali ima određene neželjene reakcije, stoga je njegova primena ograničena i koristi se samo kada je baš neophodan. Gastroperidon nema ozbiljnije neželjene reakcije, stoga se može bezbedno primenjivati. Olakšanje nakon primene Gastroperidona je relativno brzo i može se očekivati već nakon pola sata.
E sad je ostalo još da razjasnimo šta raditi jutro posle prejedanja? Najveća greška je da izbegavate uzimanje hrane. Hrana će "razbuditi" naš organizam i pokrenuće metabolizam i u kraćem vremenskom periodu sve će se vratiti u normalno stanje. Izbor hrane treba da bude takav da ona bude lagana i lako svarljiva. Dan nakon prejedanja zaboravite na masnu i tešku hranu kao i na slatkiše. Uzimajte zeleni ili crni čaj umesto kafe, Ukoliko ne volite zeleni čaj, možete uzeti čaj od nane koji ima blagotvoran efekat na organe za varenje.
Toliko od mene za danas:)

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар