четвртак, 10. новембар 2016.

Gubitak kose-alopecija

Sve češće se javljaju pacijenti koji se žale na pojačano opadanje ili gubitak kose. Gubitak kose može da se javi usled stresa, loše ishrane, operacije, radijacije idr. Kod muškaraca gubitak kose obično počinje na prednjem delu glave ili na temenu i širi se ka potiljku. Kod žena gubitak kose počinje na prednjem delu glave i češće se manifestuje kao tanjenje nego kao stvarni gubitak kose.
Kada su u pitanju osobe koje potpuno izgube kosu usled hemioterapije ili radijacione terapije, savet je da kratko vreme (ukoliko to žele) nose periku, a kako bi pospešili što brže obnavljanje mogu da koriste neki od vitaminsko-mineralnih kombinacija kao što su Merz dražeje (1300 rsd), Pantogar kapsule (2500 rsd), Fitoval kapsule (800 rsd) idr. Ovi preparati su apsolutno bezbedni kod ovakvih pacijenata. Pacijenti bi trebalo da znaju da je oporavak organizma posle ovako radikalne terapije relativno spor i treba dosta vremena da se kosa ponovo povrati, ali ono što može da Vas uteši je da je kosa posle oporavka može da bude kvalitetnija i jača. 
Ako se javi opadanje kose kod mlađih osoba koje su izložene jakom stresu u kratkom periodu, jasno je da rešenje da smanjite stres i da pojačate ishranu u smislu vitamina i minerala (posebno, kompleks vitamina B) ili da uzimate neke od gore pomenutih suplemenata.
Što se muške populacije tiče, oni češće pribegavaju uzimanju šampona i losiona koji potpomažu rast kose i to je sasvim opravdano, aliiii to ponekad nije dovoljno. Naime, jako dobro su se pokazali Ervamatin (4000 rsd), Alicin (1000 rsd), Alpecin (1500 rsd), Fitoval (800 rsd) i drugi proizvodi samo što uz njih treba suplementirati makar vitamine B grupe. Gore pomenuti šamponi deluju lokalno na folikul dlake ili potpomažući cirkulaciju u koži glave i to je razlog zašto oni često nisu dovoljni pa je neophodno kosu poboljšati i ishraniti "iznutra". 
Jedini registrovani lek za terapiju ćelavosti je Pilfud (minoksidil 2% ili 5%). Ovaj lek se prvobitno koristio u obaranju krvnog pritiska, ali je u studijama koje su rađene primećeno da dolazi do rasta kose i dlaka uopšte. Zbog ovog i drugih razloga više se ne koristi u vidu tableta, niti za obaranje krvnog pritiska već samo u vidu rastvora koji je namenjen za kožu glave. Oko 1ml rastvora se stavi ujutru i uveče na suvu kosu i teme zahvaćeno alopecijom. Tretman treba započeti na vreme tj.dok je alopecija u početnoj fazi. Oko 40% pacijenata primećuje značajne razlike u periodu od godinu dana,stoga je važno napomenuti disciplinu i upornost u lečenju. Pilfud je malo skup i košta između 2000 i 3000 rsd, mada postoje podjednako dobre forme magistralno izrađenog minoksidila i koštaju oko 800 rsd.
Mlade devojke često prave šampon koji veoma popularan i sastoji se od šampona od koprive (Kräuterhof-300 rsd), pantenol rastvor (180 rsd), Beviplex ampule (oko 120 rsd/ampuli), kapi koprive (180 rsd, ali nisu neophodne). Ovaj šampon možete koristiti za svakodnevno pranje. Izuzetno je kvalutetan i odlično se pokazao prilikom pojačanog opadanja kose.
Ukoliko primetite da Vam se kosa stanjuje i opada, a Vi koristite peglu za kosu, stvar je jedenostavna-ili poklonite nekom peglu ili je zaboravite na neko vreme. 
Ako pak često farbate kosu agresivnim farbama ili je "blajhate" ne bi bilo loše da koristite BioKap prirodne farbe za kosu (1500 rsd) koje ne oštećuju kosu i kožu.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар