недеља, 6. новембар 2016.

Mali vodič kroz upoznavanje i borbu protiv akni; by Ivo Božović

Prije svega želim sve da Vas pozdravim i da se zahvalim Jeleni na ukazanom povjerenju. Moram naglasiti da su prava rijetkost ljudi, kojima se bar jednom u životu nisu pojavile bubuljice (Acne vulgaris) na koži. Javljaju se najčešće na licu, grudima i leđima, gdje se nalaze mnogobrojne lojne žlijezde. Uzrok nastanka akni je povezan sa različitim faktorima. Najčešće, pomalo očekivano, akne nastaju na genetskoj osnovi, ali mogu i nastati usled prisustva bakterije Propionibacterium acnes, ili pak usled pojačane funkcije već pomenutih lojnih žlijezda.
Nakon kratkog upoznavanja sa razlogom nastanka akni,predjimo na neke zablude o aknama kojih ima veoma mnogo, ali ja ću izdvojiti samo one najčešće.
·         Stres izaziva bubuljice – svakodnevni stres ne izaziva bubuljice, jer bubuljice nijesu trenutna pojava.
·         Akne nastaju usled loše higijene lica i tijela – već je pomenuto da je genetska sklonost, najvažnija komponetna u nastanku akni i naprotiv, pretjerano pranje lica može pogoršati Vaše stanje.
·         Akne nastaju usled pretjerane konzumacije određene hrane (npr. ČOKOLADE) ili pića – ovo takođe  nije tačno.
Posebno  bih naglasio da cijeđenje mitisera nije dobro za Vašu kožu iz više razloga, a prije svega zbog toga što možete oštetiti površinu Vaše kože i ostaviti trajne ožiljke.
Što se tiče samog liječenja akni najprije treba biti upoznat sa realnim mogućnostima i trajanjem liječenja. Terapijski efekat je postepen i lagan, dok se vidno poboljšanje očekuje tek poslije nekoliko mjeseci (min. 3 mjeseca ). Takođe je poželjno redovno umivanje lica sapunom i čišćenje kože antibakterijskim sredstvima-npr. Sebamed clear face (450 rsd).
Liječenje najčešće zavisi od tipa i težine akni, kao i od same osobe. Generalno se bolji rezultati postižu kod muškaraca nego kod žena. U početku mogu pomoći i komercijalnije kreme kao sto je Sudocrem (cijena zavisi od pakovanja I može da se kreće od 400 i više dinara), koji se sastoji od Cink oksida, hipoalergenog lanolina, I benzyl alkohola. Sudokrem će prije svega ukloniti crvenilo sa lica, što će same akne učiniti manje vidljivim, a glavna prednost je to što relativno brzo djeluje- kroz nekoliko dana.  Interesantno je da se Sudokrem prvenstveno koristi prilikom ojeda kod beba, ali zbog svog sastava odlično isušuje bubuljice,i nanosi se samo na mjesta gdje su bubuljice vidljive.
Dosta dobro su se pokazale Noreva exfoliac paleta za kožu sklonu aknama. U okviru ove palete se mogu naći različiti preparati kao što su kreme, losioni ili pak tonirane kreme koje apsolutno mogu da zamijene puder. Cijene se kreću od 800 do 2500 rsd u zavisnosti od proizvoda.
Takodje se nisu loše pokazali i određeni losioni, sa malom količinom voćnih kiselina i drugih komponenata koje čiste i rashlađuju lice: Uriage hyseac (1500 rsd), Puzzle (400 rsd), Noreva exfoliac losion (1700 rsd), a djelimično uklanjaju i crvene fleke. Za ozbiljnije tipove akni koristi se paleta različitih preprarata za lokalnu upotrebu ili ukoliko su akne najtežeg oblika koriste se preparati za sistemsku upotrebu. Da biste došli do Vašeg razloga nastanka akni i odgovarajuće terapije za iste, najčešće Vam je neophodna adekvatna pomoć dermatologa.
·         Neupaljene akne (one koje su umjereno  vidljive): lokalni retinoidi (Sona gel 800 rsd) ili azelaična kiselina (Skinoren 1000rsd)
·         Upaljene akne (veoma vidljive, izdignute iznad površine kože, okolna koža je crvena): Acnefug oxid wash (1300 rsd) lokalni antibiotici (klindamicin rastvor 1 i 2 % 200-700 rsd), magistralno izradjene kreme ili losioni na bazi antibiotika (tetraciklin, eritromicin, klindamicin), Skinoren 20% krem, 2x dnevno, ne duže od 6 mjeseci)
·         Kombinovane: ujutru lokalni retionidi, a uveče lokalni antibiotici

Ukoliko je teži oblik oboljenja u pitanju, uz redovne kontrole kod dermatologa se u opštem liječenju akni primjenju hormoni (oralni kotraceptivi-uz konsultacije i sa Vašim ginekologom!), antibiotici (prije jela, sa vodom jednom dnevno, bar 3 mjeseca )!!! Izuzev Doksiciklina ili Dovicina koji se uzimaju poslije doručka. Ovi lijekovi se ne uzimaju zajedno sa mlijekom i mliječnim proizvodima jer mogu da smanje njihov efekat. Retionidi (Roaccutane- uz oprez i redovno praćenje dermatologa usled velikog broja neželjenih  efekata samog lijeka).
Terapiju ne bi trebalo često mijenjati,ali se u slučaju neuspijeha prelazi na neki drugi vid terapijskih postupaka, sve dok ne dođe do potpunog smirenja akni. Nakon smirenja se nastavlja sa liječenjem ožiljaka, najčešće pilingom ili tretmanima voćnim kiselinama ukoliko su ožiljci površni, dok ukoliko su dublji se koristi tretman laserom ili dermabrazija.
Od krema za njegu ožiljaka može da posluži Bioderma cicabio krema (1200 rsd) koja je namijenjena za regeneraciju I obnavljanje kože.
Naravno, moram naglasiti da su gore navedeni podaci informativne prirode kao i radi Vašeg lakšeg snalaženja u procesu liječenja, ali da definitivno Vi ,u saradnji sa Vašim dermatologom donosite konačnu odluku i birate najadekvatniji vid terapije za Vašu kožu.
Ps. Bez obzira koja terapija je u pitanju morate biti uporni i doslijedni, nemojte nanositi mnogo “teške” šminke u toku terapije, jer efekat može da izostane zbog zapušenih pora. Takođe se ne preporučuje stalno diranje lica I “cijeđenje” akni.


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар