субота, 26. новембар 2016.

Nega kože u toku zimskih meseci

Znam da Vam u toku zime nije ni do čega i da je super kada ste ušuškani i mislite da koži i nije potrebna neka posebna nega, ali varate se. Koža u zimskom periodu je osetljiva, sklona "ljuštenju i pucanju" i potrebna joj je kvalitetna nega.
Hajde da krenemo od lica. Lice je naravno otkiveni deo kože u toku zime i zbog toga je na udaru svim vremenskim prilikama i neprilikama. Krema za lice je neophodna i muškarcima i ženama. Ovde je poseban akcenat na osobe koje imaju suvu kožu, jer je njihova koža posebno osetljiva. Muškarcima sa ovim tipom kože savršeno odgovara kreme koje sadrže bademovo ulje. Možete se odlučiti za magistralno izradjene koje su mnogo jeftinije (300 rsd), a odličnog kvaliteta. Pošto je ova krema izuzetno masna, nanosite je u tankom sloju sa posebnim akcentom na regije koje su sklone perutanju ili pojavi kapilara, a to su nos i predeo čela. Osobe sa masnom kožom moraju da neguju kožu kremom na bazi gela, ali ta krema najčešće nije dovnoljna zaštita za lice od vetra i hladnoće i zbog toga se devojkama preporučuje nanošenje i tankog sloja tečnog pudera, naravno onog koji ne zapušava pore i omogućava da koža diše. 
Ukoliko idete na zimovanje krema za lice sa UV zaštitom je NEOPHODNA! Faktor zaštite mora biti minimum 15, a ako vreme provodite na snegu onda minimum 25. 
Nega usana je takođe jako bitna jer one najlakše pucaju. Ako su već ispucale uzmite peškir i deo peškira natopite mlakom vodom, nežno prelazite preko usana i uklonite ispucali sloj umesto da ga grickate, pa da usne prokrvare. Ovo radite pre spavanja. Nakon ovog "pilinga" nanesite med u tankom sloju i ostavite što duže, posle samo isperite usne. Ako nemate meda onda nanesite labelo u "debelom" sloju i ujutru će stanje biti malo bolje. Negujte usne stalno i uvek za zimski period birajte "masnija" labela, za razliku od hydro care-a i sličnih koje imaju lagane podloge koje nisu adekvatna zaštita u ovom periodu. Moja preporuka je labello men za muškarce, labello med repair, repair and beauty i slični (do 300 din.).
Devojkama je naravno neophodna i nega tela kako se koža ne bi isušila, posebno ako se tuširate jako toplom vodom. Posle svakog ovakvog tuširanja je neophodno naneti mleko za telo, jer se koža izlaže temperaturnim promenama i na taj način se isušuje i puca. Ukoliko Vam je koža po prirodi suva, onda uzimajte masnije varijante mleka za telo kao što je npr. Nivea body milk rich nourishing (400 rsd). U zimskom periodu ako imate ovakvu kožu zaboravite na losione koji imaju laganu konzistenciju i lako se upijaju, jer to nije dovoljna zaštita. Ako je koža ispucala u predelu lakta i kolena bilo bi dobro da uradite piling i da praktikujete ovo makar jednom u toku nedelje. Balea piling (200 rsd) je odlična varijanta, ali možete i da napravite svoj tako što ćete ulupati jednu kesicu šlaga sa malo mleka, dodati 3 velike kašike smeđeg šećera i malo meda, sve to pomešajte i eto dobrog pilinga.
Što se ruku tiče i one su na "udaru" skoro kao i lice pa čak i kada nosite rukavice i zato je važno da mažete ruke kremom kad god ste u prilici. Ako radite nešto i ne želite da Vam ruke budu masne onda pronađite kreme koje su na bazi gela i koje se lako upijaju npr. Nivea soft (120 rsd) ali ovu kremu morate da nanosite više puta u toku dana. Ako kremu nanosite pre izlasaka iz kuće i želite da Vas štiti tokom celog dana onda su masnije varijante ipak bolja opcija Neutrogena krema za ruke (500 rsd) se pokazala kao izuzetno dobra i efikasna, ali može slično da posluži i Eucerin pH 5 hand creme (400 rsd). Ljudi takođe obožavaju običnu glicerinsku kremu (230 rsd), ali meni stvara osećaj nelagodnosti jer se ne upija dovoljno već stvara zaštitini film na površini kože. I ne mogu, a da na pomenem čuvenu 48 kremu koju dobro poznaje starija generacija i koja je izuzetna jer se brzo upija, a opet regeneriše i štiti dok je cena više nego prihvatljiva 150 rsd.
Nega stopla je takođe veoma bitna jer u toku zime čizme i duboke cipele su obuća izbora, a noge u njima mogu da "pate". Kako? Koža stopla zbog ovakve vrste obuće "zadebljava" i neophodno je redovno uklanjanje slojeva kože pomoću turpije za stopla. Ovo bi trebalo da rade i žene i muškarci i to makar jednom u dve nedelje. Posle ovog je neophodno da stoplala namažete kremom za stopala ili ako ne želite da koristite specijalizovane kreme za stopla, dobro namažite stopala kremom za ruke i preko kreme obujte kratke pamučne čarapice i prespavajte. Ako ne možete da spavate u čarapama, onda budite u čarapama makar dok gledate film pre spavanja. 
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Ne zaboravite i negu dečije kože. Obavezno namažite detetu lice kremom pre izlaska iz kuće. Ako ne želite da izdvojite 1600 rsd za Uriage dečiju kremu, onda Vam mogu poslužiti i povoljnije varijante kao npr. Seba med dečija krema 700 rsd i Becutan (250 rsd) idr.

Uživajte u zimskim čarolijama!
Budite lepi i ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар