понедељак, 7. новембар 2016.

Kako se primenjuju preparati za oči, uši i nos?

Primetila sam da pacijenti često ne slušaju savete farmaceuta dovoljno pažljivo, u nekoj meri ja to razumem jer je često gužva u apoteci, a ponekad pacijenti nemaju vremena za dodatne savete.
Ovo je neka mala vrsta podsetnika o primeni preparata za oči, nos i uši.
Da krenemo prvo sa preparatima za oči. Najčešće su u upotrebi kapi i masti za oči. Ovi preparati su sterilni, pa se preporučuje da ih pravilno koristite kako bi se na neki način očuvala mikrobiološka ispravnost. Treba da znate da je rok kapi za oči najčešće 28 dana nakon otvaranja i to treba da poštujete. Kapi koje ne sadrže konzervanse imaju rok samo 5 dana i takve kapi se obično primenjuju u bolničkim uslovima. Kapi nakon ovog perioda nisu za upotrebu zbog toga što nisu mikrobiološki ispravne i mogu da pogoršaju bolest oka.
Neke vrste veštački suza i kapi imaju rok upotrebe i šest meseci nakon otvaranja i to je obično navedeno na pakovanju. Oko može da primi samo jednu kap tako da nema potrebe da "točite" kapi, jer će višak ionako iscureti. Ako je neophodno da se primenuju dve vrste kapi, razmak između njihove primene treba da bude minimum 5 minuta. Ukoliko nosite sočiva, skinite ih pa tek onda nanesite kapi (izuzetak su veštačke suze koje mogu da se stavljaju i kada nosite sočiva).
Pre nego što počnete sa procedurom nanošenja kapi, doooobro operite ruke. Zabacite glavu u nazad, pogledajte naviše i polako povuccite donji kapak na dole. Kapaljku približite što bliže oku, ali nemojte da kapaljka dodirne oko. Kapi stavljajte u prostor kao na slici!!! Greška je ako kapi stavite u deo očnog kapka blizu nosa. Tu su, naime, lokalizovani suzni kanalići i kapi će njima otići u nos. Nakon stavljanja kapi zažmurite, obrišite višak kapi sa trepavica i kapaka čistom maramicom, ako je to neophodno.

Резултат слика за where we should put eyes drops

Masti za oči nanosite u prostor između ivice kapka i beonjače. Stavite malu količinu masti, a potom zatvorite oko i pokrećite očnu jabučicu kako bi se mast ravnomerno rasporedila po oku. Obično se masti primenjuju uveče jer mogu da zamute vid, ali učestalijem treptanjem vid postaje bistriji. Rok upotrebe masti je 4 nedelje.

Preparati za uši se relativno jednostavno koriste, ali i ovde postoje neke "cake" na koje treba da obratite pažnju. Prvo je potrebno zagrejati kapi do telesne temperature držanjem bočice u ruci. Nemojte zagrevati kapi na neki drugi način.
Ruke operite i osušite, nemojte kapaljkom dodirivati ušni kanal ako to nije drugačije naglašeno. Ako je u pitanju suspenzija kapi (beličast talog se izdvaja na dnu), te kapi je neophodno dobro promućkati pre upotrebe. Ako uho blago povučete na gore ispravićete ušni kanal i olakšati kretanje kapi kroz kanal. Glavu treba blago saviti na stranu. Nakon ukapavanja propisanog broja kapi, nekoliko minuta ostanite u istom položaju. Ukoliko je neophodno ukapavanje više od jedne kapi ili pak različitih kapi sačekajte 5 minuta nakon naredne primene. Ne koristite štapiće za uši neposredno nakon ukapavanja.
povom prilikom bih volela da skrenem pažnju da ne insistirate na uzimanju kapi Otol H kada Vas boli uho. Ove kapi su odlične, ali predstavljaju kombinaciju kortikosteroida i antibiotika i ciljano se koriste kao dodatna terapija kod zapaljenja srednjeg uha i ako imate bol i svrab u uhu kod ekcema. Ako imate jak bol ili bol traje neko vreme posetite lekara.

Preparati za nos su svima vama poznati i verujem da većina Vas zna kako ih treba koristiti, ali nije na odmet da to ponovimo. Ako koristite kapi za nos, neophodno je da ispraznite nos, zabacite glavu u nazad. Trudite se da kapaljka ne dodiruje unutrašnjost nozdrva. Ostanite u istom položaju par minuta.
Prednost sprejeva za nos je to što nije neophodno da zabacujete glavu unazad, ali bi trebali da očistite plastičan deo kapaljke posle svake upotrebe toplom vodom.
Ovom prilikom bih apelovala na sve vas koji nekontrolisano koristite kapi za nos. Kapi za nos se mogu koristiti u kontinuitetu 7-10 dana, ako ih koristite duže postižete kontraefekat. Naime doći će do isušivanja sluznice nosa i u krajnjem slučaju obilnije curenje iz nosa. Pokušajte da na vreme prestanete sa upotrebom dok se još nije javila zavisnost. Ako već mesecima i godinama koristite kapi, možda je bolja opcija da počnete sa rastvorima morske soli koji imaju dodatno i aloju ili pantenol, kako biste poboljšali regeneraciju sluznice nosa, a psihološki momenat primene kapi će biti zadovoljen i mislim da je to jedini način da prestanete sa upotrebom Nafazola, Olyntha, Operila i ostalih.

Ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар