субота, 12. новембар 2016.

Hemoroidi-problem i starih i mladih.

Neke od mojih kolega su mi ukazale na ovaj. veoma učestali problem, koji se javlja kod velikog broja pacijenata. Prvo bih htela da kažem da se ovaj problem javlja i kod starijih i mladih osoba i zaista nije sramota zatražiti pomoć i savet. Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji su relativno bezbedniji jer nema krvarenja, ali ako se ne leče na vreme mogu da postanu bolni, otečeni i upaljeni.
Uzroci mogu da budu slabost vena, lekovi, način života, manjak dijetnih vlakana i manjak tečnosti, dugotrajno stajanje ili sedenje, dijareja ili opstipacija, trudnoća. Na genetsku predispoziciju i na vene baš ne možemo da utičemo, ali na sve ostalo možemo. Po meni je najvažnija ishrana i redovno pražnjenje. Ishrana treba da bude bogata vlaknima, uzimajte dosta voća i povrća, ovsenih pahuljica, lana, jogurta i naravno uzimajte dovoljno tečnosti. Takodje treba uvesti makar šetnju kao vid fizičke aktivnosti. Ukoliko na radnom mestu stalno sedite postoji velika šansa da u nekom momentu dobijete hemoroide i zbog toga je bitno da s vremena na vreme "protegnete noge" i posetite kolege u drugoj kancelariji. Obrnuto važi i za osobe koje dugo stoje na radnom mestu, one bi trebalo da sednu kad god imaju priliku za to i uradite to bez griže savesti, jer u svim procedurama koje se tiču rizika na ovakvim poslovima, piše da je sedenje jedna od važnih preventivnih mera. Takođe, nije dobro da imate dijareju ili opstipaciju. Dijareja koja je pre svega posledica infekcije može da ošteti tanke zidove vena i dovede do hemoroida, što može biti relativno opasno posebno ako se razviju unutrašni hemoroidi. Opstipacija (zatvor) pak dovodi do hroničnog pritiska na zid vena i to takođe može da dovede do pojave hemoroida.
Trudnice bi trebalo da o hemoroidima vode računa pre nego što se pojave, a to podrazumeva vežbe (pilates. joga ili samo vežbice u školi za trudnice) i zdraviju ishranu.
Nadam se da iz svega ovog shvatate koliko je bitno da regulišete pražnjenje.
Simptomi i znaci su svrab, bol u predelu anusa tokom pražnjenja, otok oko analnog otvora, krvav trag na toalet papiru itd.
Sve gore preventivne mere su OBAVEZNE ako Vam se hemoroidi češće javljaju.
Što se terapije tiče ona je oskudna i ponekad nije od neke značajnije pomoći i u tim slučajevima se pacijenti upućuju na hiruške intervencije.
Postoje prirodni preparati koji su se pokazali kao veoma korisni npr. Hemor M (380 rsd), Fitorektal (330rsd), Pilex (700 rsd), većina ovih masti ima i aplikator koji se koristi u slučaju unutrašnjih hemoroida. Postoji i varijanta čepića (supozitorija) koje su možda "nezgodnije za primenu" ali su svakako bolji ako su u pitanju unutrašnji hemoroidi.
Pre primene preparata je neophodno pražnjenje, a potom pranje blagim sapunima. Vodite  računa da sapun bude pH neutralan kako ne bi došlo do iritacije. Takođe mogu da posluže i vlažne maramice (Avarikon 300rsd).
Od lekova kod hemoroida postoje Faktu mast i čepići (500 rsd i 600 rsd), Hepathrombin H mast i čepići (350 rsd i 400 rsd). Hepathrombin H se NE koristi kod hemoroida koji krvare!!!
Faktu je pak odlično rešenje kod hemoroida u trudnoći.
Ovde bih skrenula pažnju da se ne zanosite preparatima raznih travara i da ne mažete hemoroide mastima koje nisu namenjene za njih. Ovde pre svega mislim na mazanje hemoroida konjskom mašću i drugim sličnim preparatim. Tačno je da hemoroidi ponekad bole i da primena masti koje hlade može da pruži olakšanje, ali budite ubedjeni da to nisu reumatske masti.
Ako nema poboljšanja trebalo bi uvesti i neke tablete ili kapsule. Ovi lekovi su bezbedni i utiču pre svega na "jačanje" zidova vena. Neki od lekova su Phlebodia (600 rsd), Detralex (700 rsd), Pilex (1400 rsd).
Ako ni nakon tri meseca adekvatne terapije i sa odgovarajućom ishranom nema poboljšanja neophodno je da se javite lekaru.


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар