субота, 19. новембар 2016.

Šta treba da znate o kontraceptivnim pilulama?

Ovde pre svega hoću da skrenem pažnju na opasnosti od kontraceptivnih pilula onim devojkama kojima to nije preporučio ginekolog.
Evo kako se dolazi do kontraceptivnih pilula "na svoju ruku". Kada dođete sa neznanjem u apoteku i tražite kontraceptivne pilule, svaki farmaceut ili tehničar će reći da ne može da Vam proda pilule ako to nije po preporuci ginekologa. Devojke to obično lako prihvate i odu. Onda malo istražuju na internetu i nadju neke forume gde devojke razmenjuju svoja iskustva i onda po svojoj sugestiji izaberu "najbolje", vrate se u apoteku i traže konkretne npr. Diane, Yassmin ili neke slične. Kada farmaceut postavi pitanje da li vam je to preporučio ginekolog, one odgovore potvrdno i tabletice su kupljene. Sta sad?! Devojke detaljno pročitaju uputstvo za pacijenta i ponekad ne postupe ispravno i tablete uzimaju odmah, a ne prvog dana krvarenja. Ovo može da bude problem i sa aspekta zaštite od neželjene trudnoće, ali i sa aspekta hormonskog statusa koji će tada biti sigurno narušen i nećete moći da procenite kada se šta dešava u Vašem organizmu.
Koje su sve opasnosti?
Prvo svaka devojka je priča za sebe i njen ciklus je svakako drugačiji od ciklusa drugarice i zbog toga postoje ginekolozi koji će dati preporuku koja je sigurnija i bolja nego preporuka Vaše drugarice. Ginekolog će kroz razgovor sa Vama utvrditi koje tabletice su najbolje za Vas. Pilule su smeša dva hormona estrogena i progestagena (sintetskih oblika progesterna). Obično sve devojke super reaguju na ovu drugu komponentu (progestagene) dok najveći problem pravi estrogen. Estrogen je u tabletama u dozi od 0,02mg (Novynette 500rsd), 0,03mg (Yaz 1100 rsd, Midiana 900 rsd, Yasmin 1300 rsd), 0,035mg (Diane 35 cena 450 rsd).
Kao što vidite postoje tri doze estrogena koje su na prvi pogled baš bliske, ali se generalno mnogo razlikuju. Diane 35 su ciljano predodređena kod terapije akni. 
Ako to znate onda sužavamo izbor na tabletice sa 0,02 i 0.03mg. Neke devojke će razmišljati ovako, "hajde da probam ove sa nižom dozom, verovatno su bezbednije". E pa ne mora da znači. Te sa nižom dozom mogu da naprave ozbiljan probem, a to je "tačkasto krvarenje" koje u nekim slučajevima nije tačkasto već obilno i traje mesec dana. Nakon toga može da prestane ili ne i to je individualno. 
Ako tada pređete na ove od 0,03mg Vaš organizam će "proključati" od hormona. Kada počnete sa upotrebom pilula treba da budete istrajni neko vreme kako bi se Vaš organizam navikao, a ne da svakih mesec dana uzimate nove pilule.
Druga stvar je cena. Devojke obično tinejdžerke ne žele da daju preko 1000 dinara za tabletice i tako svakih 28 dana pa se odlučuju za starije kontraceptivne pilule kao što je npr. Legravan 180 rsd. Kao i kod svakog proizvoda postoji razlika u kvalitetu i ceni pa tako i ovde. Legravan je dobar lek i nekim ženama zaista odgovara, on štiti od neželjene trudnoće, ali ima brojne neželjene reakcije koje su učetalije nego kod skupljih i novijih varijanti. Neke od neželjenih reakcija su akne, promene raspoloženje, pojačan rast dlaka koji je veoma izražen. (Ukoliko želite da saznate nešto više o neželjenim reakcijama na bilo koji lek to možete pročitati u ovom tekstu: Neželjene reakcije na lekove
Žašto su noviji kontraceptivi skuplji? Zato što su dizajnirani tako da su koncentracije hormona u svakoj tabletici različite i one su dizajnirane tako da prate prirodne promene hormona u Vašem organizmu u toku ciklusa. Pa zašto odmah ne uzeti njih? Zato što ne znate fluktuacije Vaših hormona, ponekad devojke ni ne znaju koliko im traje ciklus, stoga je to razlog zašto ne možete i ne treba same da odlučite o tome. 
Neću se ovaj put osvrtati na generalne neželjene reakcije kontraceptiva, ali volela bih da napomenem da žene od 35. godine ne bi trebale da koriste ove tablete jer se povećava rizik za ozbiljne neželjene reakcije kao što su tromboza posebno ako ste pušač.
Dakle da sumiramo. Ne želim da uzimam kontraceptive na svoju ruku jer ne znam svoj hormonalni status, ne želim da imam krvarenje mesec i više dana, neću da imam tegobe poput nadutosti, otečenih grudi itd. Odlazak kod ginekologa je Vaša privatna stvar, ginekolog neće pozvati Vaše roditelje da kaže da ste bili isl. Porazgovarati sa ginekologom je veoma bitno i to je znak da ste odrasli i da mislite o sebi i svom zdravlju.
Hajde da razbijemo i jedan mit kad već pričamo o ovome. Kontraceptivne pilule ne povećavaju telesnu težinu, već dovode do zadržavanje vode :)


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар