недеља, 23. октобар 2016.

Kada kuce i mace nisu mazne. by Stefan Bošković

Kućni ljubimci su oduvek bili popularni, ali kao i mnoge zemlje na svetu, naša zemlja takođe ima problem sa psima i mačkama lutalicama. Danas bih želeo da razgovaramo o tome šta uraditi kada Vas nešto ujede ili na neki drugi način povredi. Pre svega voleo bih da naglasim da je ljudski ujed opasniji od ujeda psa ili mačke i ako Vas nekim čudom ujede čovek, obavezno se javite lekaru kako bi adekvatno rana bila obrađena.
Kada govorimo o ujedima životinja uvek se postavlja čuveno pitanje besnila. Besnilom životinje najčešće nisu zaražene, ali se bolest obavezno mora prepoznati i osoba se na vreme mora zaštititi od ove bolesti jer je smrtnost 100%. To je virusna bolest. Nakon ujeda virus se kreće kroz nerve do mozga gde izaziva nepovratna oštećenja i osoba umire kroz nekoliko dana. Ukoliko se ujed desi na licu ili vratu zbog blizine mozga obavezno morate primiti vakcinu i ostalu potrebnu zaštitu protiv besnila. Za procenu rizika od nastanka bolesti najbitnije su okolnosti u kojima se ujed odigrao. Kada je u pitanju Vaš kućni ljubimac, Vaša kuca na primer, morate obratiti pažnju jer Vaš pas Vas neće nikada ujesti iz čista mira. Ukoliko je životinja nečim isporvocirana (udarili ste je, niste joj dali da jede, preterali ste u igri) i ujede Vas, ona nije zaražena besnilom, pa i da jeste zaražena na vreme ćete uočiti druge promene i znaćete da nešto nije u redu jer Vam je ta životinja stalno na oku. Ukoliko se nalazite u prirodi, volite pećine, planinarenje ili ste u šumi i ujede Vas recimo lisica i pobegne ili slepi miš morate takođe dobiti zaštitu od besnila, što će Vam obezbediti nadležni zavod za zarazne bolesti. Ako ste na primer lovac ili ste uspeli da uhvatite životinju koja Vas je ujela, nikako nemojte da je puštate, ponesite je sa sobom i veterinarskom analizom se može utvrditi da li je životinja zaražena ili ne. Na kraju pored besnila kada su ujedi životinja u pitanju potrebno će biti i proveriti zaštitu od tetanusa, u svakom slučaju ukoliko Vas rana od ujeda jako boli ili osećate bilo kakvu nelagodnost obavezno se javite svom lekaru ili direktno infektivnom odeljenju gde će Vas sigurno primiti i bez zdravstvene knjižice i bez uputa.
Ukoliko Vas ujede zmija, u našoj zemlji se treba čuvati poskoka i šarke. Prvo nemojte pokušavati da isisate otrov, kao što se viđa u filmovima. Pod jedan nećete uspeti da isisate otrov, a pod dva dodatno ćete svojim ustima inficirati ranu. Ukoliko Vam zdravstvena nega nije blizu možete iznad ujeda stegnuti nogu maramom na primer ili nekom tkaninom, ali tako da između noge i materijala možete provući jedan prst. Ako noga krene da Vam otiče obavezno popustite to čime ste stegli nogu. Ukoliko ste videli zmiju koja Vas je ujela, probajte da je opišete lekaru jer ćete mu pomoći u izboru leka. Nažalost kako se u poslednjih desetak godina povećao trend da ljudi imaju egzotične kućne ljubimce, koje kasnije puste u prirodu jer im dosade, izloženi smo većoj opasnosti.
Ovo poglavlje bih završio jednim apelom na vlasnike kućnih ljubimaca, ukoliko nemate Više uslove da čuvate svoje kućne ljubimce, probajte da ih poklonite nekome ili ih dajte u azil za pse i mačke, a one ekstremnije kućne ljubimce poklonite zoo vrtu. Ako ih samo izbacite iz kuće, pored toga što ste loši vlasnici, dovodite i druge u opsanost.
O macama, papagajima, hrčcima, morskim prasićima i ostalim drugarima drugi put.


Ostajte zdravo i Vi i Vaši kućni ljubimci! 

Нема коментара:

Постави коментар