субота, 15. октобар 2016.

Šta da radite ako Vam u apoteci ponude proizvod pred istekom roka?

Ovo je stvar koja me je jako nervirala kao zaposlenog u apoteci. Nikada nisam volela da nudim proizvode lošeg roka iz razloga što mislim da su štetni ili da imaju smanjenu efikasnost.
Što se tiče lekova stvar je veoma jednostavna. Svaki lek pre puštanja u promet prodje tzv. "stres studije". Lek se izlaze različitim ekstremnim uslovima (temperatura, pritisak, vlažnost vazduha itd.) kako bi se ispitalo da li dolazi do nastanka štetnih ili neefikasnih jedinjenja unutar proizvoda ili pak dolazi do fizičkih promena (promena boje,tvrdoće tableta,stabilnosti emulzija i suspenzija itd). Na osnovu tih studija se definiše rok trajanja leka. Kao što ste mogli da vidite na kutijama rok trajanja leka je relativno dug i kreće se od 5 i više godina od godine proizvodnje. Lek u toku "svog postojanja" prodje različite uslove čuvanja u fabrici, veleprodaji i apoteci i to je ključan razlog zašto je bitno da vodite računa o roku upotrebe. Prosto rečeno, ako nešto nije moglo da se proda u prethodne 4 godine i ako je taj lek bio izložen različitim temperaturama i uslovima čuvanja (bez obzira koliko se svi trude oko uslova čuvanja uvek se dese odredjena odstupanja) ne vidim razlog zašto Vi treba da ga uzmete mesec dana pre isteka roka. Ovo se posebno odnosi na lekove koji su namenjeni za hronične bolesti, vakcine, hormone idr. jer nije samo problem u aktivnim supstancama leka već i u pomoćnim komponentama koje mogu da utiču na stabilnost preparata nakon isteka upotrebe i o tome treba voditi računa.
Primer iz prakse koji je mogao da bude veoma opasan je nitrolingval sprej (nitroglicerin) koji je bio mesec dana pred isteka roka. Nitroglicerin  je lek koji koriste pacijenti sa anginom i u prometu je u vidu sublingvalnih tableta i spreja. Nitroglicerin je lako isparljiv i nakon otvaranja bočice, tablete imaju jako kratak rok upotrebe svega 28 dana. Sprej ima prednost jer je nakon otvaranja stabilan još 8 meseci. I zamislite da je pacijent dobio anginozni bol i uzeo nitrolingval sprej kom je istekao rok (odnosno u kome ni nema leka) i da mu npr. nije pomogao ili pak da je došlo do infarkta.
Često sam čula da se ljudima "prodaje priča"da se preparat može koristiti još 6 meseci nakon isteka roka upotrebe, što naravno nije tačno. Isto tako često kažu da je proizvod efikasan sve dok se ne promeni boja tablete ili dok pacijent ne uoči neke vidljive promene. Verujte,onog momenta kada Vi uočite da nešto nije u redu sa lekom on je već u "poodmakloj" fazi različitih fizičko-hemijskih promena i uopšte nije bezbedan za upotrebu.
Što se tiče suplemenata pred istek roka nemam drugačije mišljenje, ali smatram da pacijent može sam proceniti da li će za tih "poslednjih"mesec dana potrošiti celokupno pakovanje suplementa.
Kada je kozmetika u pitanju mislim da dame treba da vode računa o roku upotrebe proizvoda, posebno ako se nanosi na lice ili predeo oko očiju. Ovo je posebno važno kod preparata namenjenih za negu zrelije kože. Oni često sadrže antioksidanse kao što je npr. vitamin E ili sadrže retionol koji nakon isteka roka gube svoja svojstva, pa ako platite neki serum 3500 rsd i više, a on "ne radi" svoj posao onda su to bačene pare.
Ono što je dozvoljeno da kupite i bezbedno je su šamponi za kosu, lakovi za nokte, sanitetski materijal (zavoj, vata, flasteri) isl.
Dakle, kada Vam neko ponudi preparat ili lek sa isteklim rokom moj savet je da ponudu ljubazno odbijete!
Razumite i moje kolege,oni to rade jer su nažalost "prisiljeni" na tako nešto:(

Нема коментара:

Постави коментар