петак, 7. октобар 2016.

Šta uraditi ako se posečete, ubodete ili ogrebete. by Stefan Bošković

Pre početka teksta želeo bih da se zahvalim mr. ph Jeleni  Zurković koja me je pozvala da danas gostujem na njenom blogu. 
Prvo ukoliko je povreda ozbiljna, na primer nekom mašinom (brusilica) ili ubod nožem, odmah morate zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko ste se uboli na neki predmet nemojte taj predmet vaditi iz rane. Naime zamislite svoje krvne sudove kao gumena creva, ako se probuše, manje će iz njih cureti ako je nož u rupici nego kada taj nož izvadite. Zato predmet kojim ste se povredili ostavite na mestu i tako se javite najbližoj medicinskoj ustanovi gde ćete biti adekvatno zbrinuti.
Pošto je ovo blog želeo bih da porazgovaramo o momentima kada se dogode klasične jednostavne kućne povrede. Obično su to male posekotine, oguljotine kada dete padne na beton ili ogrebotine. Koliko god Vas vaša baba ubeđivala da to „sperete“ rakijom molim Vas da se suzdržite od upotrebe bilo kakvih alkohola (čak i medicinskog) u ispiranju površnih rana. Boleće Vas ili peći, ali poenta je da tako uništavate i zdravo tkivo i usporavate proces zarastanja rane. Mnogi ljudi koriste hidrogen (3% rastvor) da očiste svoje rane. To takođe ne preporučujem, hidrogen ostavite lekarima da procene da li će Vam pomoći. Molim Vas ovim putem ukoliko se odlučite da koristite hidrogen, koristite OBAVEZNO 3% rastvor koji ste kupili u apoteci, nikako nemojte koristiti onaj za blajhanje kose jer ćete napraviti ozbiljnu opekotinu. Takođe nemojte koristiti aceton, ovo Vam govorim zato što mi je jedna drugarica rekla da svoje rane ispira acetonom te smatram da sam u obavezi i da to napomenem.
Ono što Vam savetujem da kod ovakvih sitnih povreda isperete ranu sa čistom vodom i operete je običnim sapunom koji ćete blago utrljati i dosta isprati. Ukoliko imate manje tačkasto krvarenje možete zalepiti hanzaplast tako da pokriva celu ranicu, da lepak sa trake ne dođe u kontakt sa ranom. Vaš organizam je apsolutno sposoban da se izbori sa ovakvim jednostavnim stvarima. Ukoliko rana ne krvari i  suva je nema potrebe da je zamotavate bilo čime. Ako ćete se lično bolje osećati da ranu operete nekim medicinskim sredstvom onda za to iskoristite povidon jod koji možete nabaviti u svakoj apoteci. Vodite računa da ne uflekate garderobu i nemojte ispirati grlo ili gutati ovaj rastvor.
Kada god imate bilo kakvu sumnju ili niste sigurni da li je Vaša povreda ozbiljna ili ne, javite se Vašem lekaru, a on će znati tačno šta da radi. Verovali ili ne ubod čačkalicom je izuzetno opasan, to je uska rana, relativno duboka u koju su unete bakterije posebno kada je neko pre Vas čačkao zube i mora se medicinski obraditi.
Na kraju za sve ozbiljne povrede ili ako se posle nakon nekog vremena javi bol ili otok ili sekret neki krene da se luči iz rane obavezno potražite lekarsku pomoć. I imajte na umu da se ovo sve odnosi na zdrave ljude, ukoliko imate bilo kakav poremećaj imuniteta obavezno se javite vašem lekaru.
O ujedima, opekotinama i hemijskim povredama pričaćemo nekom drugom prilikom.
Kao što divna autorka na čijem blogu gostujem uvek kaže,

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар