недеља, 9. октобар 2016.

Kako da ublažite bol u "onim" danima.

Drage moje, znamo da je priroda okrutna prema nama ženama, ali mi imamo načine kako da preguramo "one" dane.
Prvo što je neophodno da radite je da pratite svoj ciklus. Ako niste medju onim srećnicama koje tačno znaju kad se šta dešava onda instalirajte neku aplikaciju koja će pratiti ciklus umesto Vas.
Bitno je da znate makar okvirno kada treba da dobijete kako biste na vreme uzeli tablete protiv bola. Kod nekih devojaka su bolovi veoma jaki, a kod nekih samo blagi i prolazni. Ako spadate u prvu grupu onda je moja preporuka da krenete sa manjim dozama tableta 2-3 dana pre očekivanog krvarenja, dok prvog dana krvarenja možete (samo ako imate izuzetno jake bolove) uzeti i veće doze.
E sad se postavlja pitanje koje su to tablete najbolje?! Ibuprofen (Brufen, Rapidol, Caffetin menstrual) je jedini registrovan lek za ovakvu vrstu bola. Ovo naglašavam jer se često devojke, a i njihove majke "plaše" Brufena. Za to nema nikakvog osnova, posebno ako ste generalno zdrave. Da odmah razbijemo sve mitove-Brufen nije "jak"za želudac (ne u Vašem slučaju) i ne oštećuje srce. Bitno je da bilo koji lek protiv bolova uzimate posle jela. Ovde ne govorimo o dugotrajnoj upotrebi lekova i zbog toga je rizik od bilo kakvih neželjenih efekata praktično zanemarljiv. Maksimalna dnevna doza za ibuprofen je 2,4 g.
I da odmh kažem i razočaram pola ženske populacije, Caffetin menstrual je po hemijskom sastavu ibuprofen i to u dozi od samo 200mg. Iako je roze kutija primamljiva u njoj se ne krije čaroban lekić za ovaj problem.
Ukoliko se radi o devojčicama mladjeg uzrasta (<14 godina) i ako devojke nemaju jake bolove lek izbora je paracetamol (Panadol, Febricet..)
Takodje, dobra kombinacija je paracetamol+ibuprofen (Metafex) jer paracetamol dodatno podstiče analgetski efekat ibuprofena (ali i bilo kojeg drugog analgetika). Paracetamol je generalno bezbedan lek i maksimalna dnevna doza je 4 g. Naravno nikad ne preporučujem da se ide do ove doze jer to znači da uzimate 8 tableta paracetamola od 500 mg što je velik broj.
Primetila sam da devojke često kupuju Rapten-K (diklofenak). Po meni je ovaj lek možda suviše "jak" za ovu vrstu bola, ali ako se uzme samo jedna tableta o toku dana onda to i nije tako strašno.
Ako koristite bilo koji drugi analgetik npr. Analgin, Caffetin, Naproksen, Nimulid idr. i ako Vam on pomaže, slobodno možete nastaviti njegovu upotrebu kad dodju "oni dani". Ovo pišem jer je terapija bola relativno "proizvoljna i slobodna" i svodi se na to da "svaki pacijent ima svoj analgetik", što znači da ako je Vašoj drugarici pomogao Rapten-K, Vama možda ne pomogne isl.
Često se u praki sreće upotreba biljnih kapi "Femisan A" za regulaciju ciklusa i "prevenciju bola". Kapi su se kroz praksu pokazale kao veoma dobre, ali ako je Vaš ciklus prilično redovan, a Vaši bolovi umereni nema potrebe za ovim kapima, prvo jer imaju relativno "nezgodno"doziranje i uzimaju se 3 i više puta u toku dana,a cena je oko 800 rsd. Takodje, ako se odlučite za kapi nemojte očekivati efekat posle prve bočice-neophodno je minimum 3.
Ukoliko ni na koji način ne možete da se izborite sa bolom i bivate paralisane 7-8 dana onda je red da posetite ginekologa i da, ukoliko je to potrebno propiše hormonske-kontraceptivne pilule. One će odlično regulisati Vaš ciklus i bolova gotovo da neće biti, ali o ovom odlučuje samo lekar.
Velike količine slatkiša, smeha i druženja su poželjne u "onim" danima:)

Ostajte zdravo!


Нема коментара:

Постави коментар