субота, 29. октобар 2016.

Kako se rešiti vašljivosti i da li su vaške opasne?

Možda nije sezona vašljivosti, ali o ovoj temi svakako treba govoriti. Deca predškolskog i školskog uzrasta su veoma podložna ovoj napsati, dok njihovi roditelji u tom periodu oboljevaju od različitih "psihijatriskih bolesti". Naravno, ja ovo karikiram, ali u apoteku su mi dolazili unezvereni roditelji koji nisu znali za sebe jer dete ima vaške. Da se razumemo i razbijemo mitove na početku; i bogata i siromašna deca mogu da dobiju vaške, nema pravila o širenju vašljivosti u populaciji i vaške u osnovi jesu bezopasne, ali ih ipak treba eliminisati.
Zašto vaške treba eliminisati ako ne prenose bolesti?
Zato što se dete/osoba češe. Ponekad agresivno češanje može dovesti do stvaranja ranica koje su podložno mesto za infekciju i ostale probleme.
Vaške mogu biti dosadan, mukotrpan i ponekad dugotrajan problem, posebno kada su u pitanju devojčice koje imaju dugu kosu, a roditelji ne žele da ošišaju dete.
Evo nekih opcija i saveta.
Čim dete počne da se češka, neophodno ga je pregledati. Posebno kritični periodi su proleće i jesen. Ukoliko zapazite da dete ima vaške i gnjide (jaja vaški) neophodno je da odete u apoteku i kupite neki od šampona ili sprejeva za uklanjanje vašaka. Postoje jeftini šampončići npr. Ekoped (200 rsd) uz koje dobijete i gust češalj kojim treba da "izvlačite" vaške i gnjide.
Šampončiće koristite na isti način kao i redovan šampon, samo što ponovljeni tretman treba da bude za sedam dana. To je period koji je neophodan gnjidama da se razviju u vaške. Takodje, nije dobro ako suviše često perete detetu kosu ovim šamponom zbog iritacije kože glave. Najbolje bi bilo kada biste gnjide sami izvlačili, jer na taj način sprečavate mogućnost da se one razviju u vaške. Gnjide su mala, beličasta jajašca koja su jako pričvršćena za dlaku. Ne brinite, nećete ih pomešati sa peruti glave, jer perut "opada" dok gnjide "ne mrdaju", dok ih vi ne izvučete. Iako na šamponima piše da uklanjaju gnjide to u praksi nije baš tako.
Supitox (400 rsd) je sprej koji se koristi protiv vašljivosti. Upotrebljava se tako što se detetu naprska glava i umota u peškir ili najlon i tako odstoji 10-15 minuta. Nakon toga se kosa opere redovnim šamponom i onda mehanički pomoću češljića se uklanjaju vaške i gnjide. Nikako nemojte kombinovati sprej i šampon zbog iritacije kože glave.
Postoji i cela linija Paranit proizvoda (1400 rsd) za njih se smatra da uklanjaju i gnjide tako što "omekšavaju" opnu jajašca i na taj način se jajašce ne može razviti u vašku. Ovo jesu kvalitetni proizvodi, ali cena je često diskutabilna i plus ipak Vi morate i mehanični uklonjiti gnjide (za svaki slučaj).
Od skora su se pojavile i gumice za kosu (400 rsd) koje deluju preventivno, ali zaista se sumnja u njihovu efikasnost.
Upotreba petroleja i drugih proizvoda iz kućne radinosti zaista nije neophodna. Svi oni mogu ozbiljno da oštete kožu glave, posebno dece i dodatno, pored toliko efikasnih proizvoda nema potrebe za ovim predratnim koji su prevazidjeni. Takođe postoji verovanje da vaške neće moći da prežive u farbanoj kosi, ali nikako ne preporučujem da farbate svoju decu, čak smatram i da je to opasno.
Zato roditelji dragi, nemojte praviti frku i dramu. Ovo nije ništa strašno i opasno. Umesto toga, češalj u ruke i češljajte i samo češljajte.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар