уторак, 25. октобар 2016.

Matični mleč.

Od svih pčelinjih proizvoda, ovo je proizvod koji mene fascinira. Naime, fascinantno je to, da pčele same proizvode ovako moćnu materiju od meda i polena. Matičnim mlečom pčele hrane larve matice i samu maticu.
Matični mleč je beličasta, viskozna masa koja sadrži belančevine, B1, B2, B5, B6 vitamine, vitamin C, mineralne materije, organske kiseline, enzime, ali i mnoge druge materije koje predstavljaju misteriju za naučnike. Možda baš ta 2,5% neistraženih sastojaka matičnog mleča krije neku posebnu tajnu i možda će matični mleč jednog dana postati eliksir života. Ono što je posebno je i to da je sklad sastojaka u matičnom mleču jedinstven i poznat je samo pčelama.
Istraživače je najviše interesovalo da li matični mleč ima isti efekat kod ljudi kao i u pčelinjem društvu. U pčelinjem društvu matični mleč deluje kao stimulator rasta i razvoja pčelinjeg društva i dugovečnost matice, a na čovekov organizam deluje kao biostimulator i regenerator.
Matični mleč ima antimikrobno delovanje, poboljšava opšte stanje organizma, pojačava imunitet i vitalnost. Matični mleč je efikasno sredstvo za usporavanje staračkih tegoba, najbolje je što ga mogu koristiti i deca. Matični mleč možete nanositi i na kožu prilikom nekih povreda radi bržeg i lakšeg zaceljenja.
Kako se upotrebljava i čuva matični mleč?
Kod upotrebe u preventivne svrhe koriste se dnevne doze od 50-200 mg kod odraslih i 25-100 mg kod dece.
Matični mleč se koristi 1-2 meseca u kontinuitetu a zatim se pravi pauza.
Matični mleč možete upotrebljavati u različitim kombinacijama (u alkoholnom rastvoru, smeši sa medom, u smeši sa polenom, propolisom i voskom ili pak u liofilizovanom obliku (prah)), ali moja preporuka je da ga koristite u sirovom stanju.
Zašto baš u sirovom stanju? 
Sve gore navedene smeše su dobre, ali za jednokratnu upotrebu i plus med treba sterilisati kako biste uklonili enzime iz meda.
Kada se mleč izvadi iz košnice odmah se stvalja u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvara i čuva u frizu na -15 do -20°C. Upotrebljava se tako što se neposredno po vadjenju iz friza uzima po 40-50 mg sto odgovara vrhu čačkalice i stavlja se pod jezik. Koristi se 2-3 puta u toku dana jedan sat pre jela. Bočica se posle upotrebe odmah vraća u friz. Na ovaj način matični mleč zadržava svoja svojstva u periodu od jedne godine.
Zašto se matični mleč ne koristi u većoj meri?
Brojni su razlozi, a neki od najznačajnijih su pravilno čuvanje, tehnologija proizvodnje, količina mleča koja se dobija i naravno, ljudi nisu dovoljno upoznati sa matičnim mlečom.
Ukoliko Vi ili pčelar ne čuvate mleč na propisan način, onda on gubi svojstva i više nije kvalitetan. Postoji tačno odredjena tehnologija kojom se dobija mleč, po toj tehnologiji se dobija jako mala količina, a posao je ogroman, tako da nije neki poseban podsticaj za pčelare. 
Medjutim, matični mleč se u svetu mnoogo više proizvodi pre svega zbog cene koja se kreće i do 260 eura po kilogramu. Naravno Vi ne kupujete kilogram već 10-20 grama. 
Ova cena je privukla različite falsifikatore i prevarante tako da kada vidite matični mleč u medu na polici neke prodavnice i cenu od 3oo rsd znajte da tu nema ni miligram kvalitetnog mleča. 
Liofilizovani mleč koji se prodaje po apotekama "može da prodje", ali bi najbolje bilo da ga kupujete od proverenih pčelara. 
Htela bih da kažem da sam ja uglavnom vezana za lekove, a manje za pomoćna sredstva, ali u moć mleča ni jednog trenutka nisam posumnjala.
Savet- kako da proverite da li je mleč ostvario svoj efekat ako ste ga koristili u preventivne svrhe? Jednostavno, ako npr. niste bili prehladjeni, niste osećali slabost malaksalost, krvna slika je uredna i generalno opšte stanje organizma je odlično i nije došlo do razvoja bolesti onda je ispoljio svoj efekat.
Savet- ako ga koristite da biste ozdravili, nikako nemojte prekidati svoju konvencionalnu terapiju, a mleč uzimajte redovno i efekat sigurno neće izostati.
Svi koji žele da budu dugo mladi treba da znaju da pčelare karakteriše dugovečnost, stoga u želji da ostanete mladi i lepi krenite u potragu za mlečom.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар