уторак, 18. октобар 2016.

Kako se rešiti gljivičnih infekcija na noktima i stopalima?

Iako je obično letnji period rezervisan za ove probleme, gljivice ne miruju ni u toku zime. Na njih morate obavezno misliti ako ste redovan korisnik zatvorenih bazena ili se redovno bavite sportom. 
Hajde prvo da se pozabavimo nekim navikama koje treba da usvojite kako biste prevenirali ove neprijatne i ruzne infekcije. Mnogi kozmetičari preporučuju, a ja se apsolutno slažem sa njima, korišnjenje posebnog peškira za stopala kako biste ih temeljno obrisali. Naime, gljivice "preferiraju" toplu i vlažnu sredinu, stoga je dobro brisanje stopala peškirom obavezno. Ukoliko se pak javi tzv. atletsko stopalo neophodno je da koristite odgovarajuće masti kako biste ublažili ili eliminisali simptome. Simptomi se javljaju u vidu svraba, peckanja i "ljuštenja kože" izmedju prstiju. Ovo je naročito poznato sportistima, vojnicima i drugim osobama koje dugo vremena nose zatvorenu obuću u kojoj se stopala intezivno znoje. Neke moje kolege preporučuju odredjene kupke za noge, ali ako Vam je zamorno nema potrebe za tim, samo ih nakon pranja dobro osušite. Od masti ne preporučujem biljne i prirodne, samo iz razloga što su gljivice uporne i dosadne, pa da ne biste rizikovali najbolje je da uzmete neki antimikotik npr. Canesten (450 rsd), Kansen (380 rsd) ili neki sličan preparat. Krem se nanosi dva puta u toku dana, a želela bih da istaknem da se na tržištu od skora pojavio i Canespor (450 rsd). On je odličan preparat koji se primenjuje samo jednom dnevno i prednost je što u odredjenoj meri deluje i protiv bakterija. 
Kada su u pitanju gljivične infekcije nokta, prvo što Vam je neophodno jeste da se naoružate strpljenjem. Lečenje ovakve infekcije može da traje od 6 meseci do 2 godine. Što se tiče promena na noktu, učljivo je da je nokat "deblji" nego inače, žute bolje, lako se lomi, nokatna ploča je "podignuta" isl. Naravno i za ove probleme imamo lek samo Vi morate biti disciplinovani i uporni. Upotreba olovaka za nokte kao što je Nail rapair (2020 rsd) ili Wartner (2000 rsd) je poželjna jer su one namenjen ciljano za infekcije nokta i tehnološki su napravljene da mogu da prodru kroz nokatnu ploču. Ono što je bitno da pre tretmana dobro isturpijate površinu nokta kako biste uklonili sloj mrtvih ćelija. Nakon toga turpiju operite vodom i sapunom i eventualno dezinfikujte alkoholom, kako ne biste ponovo "zarazili" sledeći sloj nokta. Često se u preparatima već nalazi nekoliko turpija koje su od kartona ili papira pa ih nakon upotrebe bacite.
Ono što ne treba da radite je da koristite rastvor Canestena (400 rsd). Zašto? Zato što i na pakovanju piše da je to RASTVOR ZA KOŽU, ne za nokte i taj rastvor ne može da prodje kroz nokatnu ploču i zato nema efekta kod gljivične infekcije nokta. 
Postoje još i biljne kapi Vera Natura (500 rsd) koje se nanose na nokat i pokazale su se kao veoma efikasne.
Da ne bi došlo do svih ovih muka i problema vodite računa o obući posebno u toku fizičke aktivnosti u toku letnjih meseci. Devojke zapamtite, ne postoje letnje čizme- u njima se noge nekontrolisano znoje što je odličan uslov za razvoj gljivica.
Ukoliko Vam nijedan preparat ne pomogne, a to se retko dešava, možete otići kod dermatologa koji će Vam ukloniti celu nokatnu ploču i na taj način omogućiti da Vam izraste nov i zdrav nokat. 
Ostajte zdravo!

1 коментар:

  1. Biljne kapi Vera Natura ne mogu nigde u Beogradu da nadjem, pa bih Vas zamolila da mi ,ako znate gde,kazete.
    Srdacan pozdrav, Jasminka Markovic adresa jasha53@gmail.com

    ОдговориИзбриши