субота, 8. октобар 2016.

Psorijaza-neprijatna bolest kože.


Bolesti kože su po meni jedne od najkomplikovanijih za lečenje. Osnovni razlog je to što se često ne zna uzrok bolesti i različiti faktori mogu da utiču na pojavu promena na koži. Terapija ovih bolesti je relativno oskudna i u nekim slučajevima nedostupna. Takodje važno reći da koža ima zaštitnu, termoregulacionu, odbrambenu ulogu, ali ljudima je često najznačajnija tzv.socijalana uloga kože. Koža je nešto što veoma utiče na naš izgled, stoga bolesti kože često utiču na naše samopouzdanje i druge psihološke elemente. Ovo je posebno izraženo kada pričamo o aknama i psorijazi.
Psorijaza je hronična, imflamatorna bolest kože koju mogu da uzrokuju različiti faktori. Može da se poveže sa metaboličkim i kardiovaskularnim bolestima, genetikom, ali i stresom. Postoje dva tipa psorijaze jedna koja se javlja pre 40godine života i jedna koja se javlja posle 40.godine.
Postoji nekoliko podtipova psorijaze u zavisnosti od izgleda obolele kože. Najčešća je tzv.psorijaza vulgaris i karakteriše se crvenim promenama na koži koje su izdignute sa površine zbog upalnih procesa u dubljim slojevima kože, često su prekrivene srebrnkasto belim ljuspicama kože koja će se „oljuštiti“ i otpasti. Ove promene su najčešće na laktovima, rukama, koži glave i ledja.
Bitno je reći da se psorijaza ne prenosi kontaktom i da nema razloga da izbegavate ljude obolele od ove bolesti.
Pacijenti treba da prate kada se promene pogoršavaju i da na taj način otkriju "okidač" pogoršanja stanja. Ako ste na primer nedeljama izloženi stresu na poslu i do tog momenta ste držali psorijazu pod kontrolom, a sada odjednom Vas sve svrbi, koža na psorijatičnim mestima je izrazito crvena, onda je sigurno okidač pogoršanja stanja stres.
Terapija u našoj zemlji je prosečna i po meni nedovoljna. Postoje lekovi koji se nanose na kožu i oni koji se sistemski primenjuju. Od lekova namenjenih primeni na koži su kortikosteroidi (Sinoderm, Afloderm, Beloderm itd) njihova uloga je da smanje zapaljenski process u dubljim slojevima kože. Bitno je napomenuti da bi pacijenti trebalo da uzimaju masti jer su u pitanju suve dermatoze, a masne podloge će obezbediti dugotrajnije prisustvo leka na koži. Primena kortikosteroida na tankoj i osetljivoj koži  (podpazušna regija,lice itd) treba biti minimalna. Upotreba gelova je veoma popularna medju ovim pacijentima jer se lako nanose i ne ostavljaju trag na odeći. Da napomenem da su svetske preporuke prilično jasne kada su u pitanju kortikosteroidi u vidu tableta. Naime, dozvoljena je upotreba ovih tableta samo kada je korist za pacijenta veća od rizika.
Sledeći su preparati na bazi analoga vitamina A. Njihova uloga je da ublaže prekomerno stvaranje keratinocita (ćelije kože) i nagomilavanje zapaljenskih ćelija, što će se značajno odraziti na izgled kože. Ne zaboravite da je dugotrajno izlaganje sucu prilikom upotrebe ovih krema zabranjeno!!! Ovi preparati se mogu koristiti dva sta nakon terapije UV zračenjem, ako se primene posle UV terapije, više nisu delotvorni. Na našem tržištu se može naći  Dovonex . Ovi preparati se mogu koristiti i u kombinaciji sa kortikosteroidima.
Još su u upotrebi imunosupresivni preparati za kožu kao što je Elidel. Oni na odredjeni način „drže imuni odgovor pod kontrolom“ što rezultuje smanjem promena na koži. Zbog ozbiljnih neželjenih efekata upotreba je dozvoljena samo nakon konsultacije lekara.
U svetu se koriste još i male doze kortikosteroida (Kenalog) koje se primenjuju u vidu injekcija diretktno u promenu na koži. Bez obzira koliko ovaj tretman bio efikasan, verujem da nije ni malo prijatan i zbog toga se preporučuje i davanje anestezije pacijentu.
UV zračenje je svakako jedna od najsigurnijih i najstarijih načina lečenja psorijaze. Često se ovaj vid terapije kombinovao sa solju mrtvog mora koje je bogato antizapaljenskim molekulima. UV zračenje funkcioniše tako što smanjuje produkciju i “bujanje” keratinocita i ima protivzapaljensku ulogu. UV terapija može da se kombinuje sa drugim vidovima terapije. Danas se najčešće kombinuje psoralen (jedinjenje izolovano iz prirode, ali može da izazove mutacije) i UV zračenje. To je tzv. PUVA-terapija. Pokazala se kao dosta efikasna, ali nosi rizik od karcinoma kože. 
Kao što vidite nijedan vid terapije ne deluje na uzrok, što je ključan problem.
Ukoliko se ni jednim preparatom namenjenog za primenu na koži  ne može kontrolisati psorijaza, red je na biološku terapiju ili imunosupresivnu. Nisam sigurna koliko se biološka terapija primenjuje u našoj zemlji. Ona je sigurno dobra i efikasna, ali problem je što prekomerno može da „utiša“ naš imuni odgovor i tada pacijenti postaju meta virusa, bakterija, leukemija, limfoma itd. Da li je pacijent kandidat za ovaj vid terapije odlučuje konzilijum lekara.
U našoj zemlji od imunosupresivnih lekova koji nisu biološkog karaktera mogu da se nadju Metotreksat, Cicloral i Neotigason.
Ovi pacijenti pored klasične terapije moraju dodatno da vode računa o kozmetičkim proizvodima. Naime dozvoljeni su samo odrdjeni proizvodi koji se mogu primeniti na obolelu kožu. Tuširanje je dozvoljeno Eucerin uljanom kupkom (oko 700 rsd), linola kupkama (12oo rsd), SVR Xerial linija kozmetike (1500 rsd). Potom je neophodno makar na promene na koži naneti preparate na bazi uree koja „privlači“ i zadržava vlagu u koži tako da je koža na ti mestima elastičnija, promene su manje vidljive i koža ne puca.
Vodite računa da negujete kožu, jer ako dodje do pucanja, ako je češkate i ljuštite  možete izazvati  dodatno i infekciju koja je sigurno nepoželjna.
Često se ljudi pridržavaju različitih dijeta koje podrazumevaju izbegavanje suhomesnatih i konzervisanih proizvoda, kiselih  namirnica, citrusnog i jagodičastog voća. Dijeta za obolele od psorijaze podrazumeva uzimanje mleka, mlečnih proizvoda, ribe,zelenog lisnatog povrća i lana. A mislim da redovna i balansirana ishrana mogu da budu sasvim dovoljne za osobe sa psorijazom.
Posećivanje nadri-lekara koji daju odredjene trave i masti svakako nije preporučljivo. Prvi razlog je taj što oni prodaju proizvod i cilj je da zarade. Ti proizvodi su izuzetno skupi, ne zato što su skupe sirovine već zato što se vode onom parolom ako je skupo onda je i dobro. Često su osobe obolele od ove bolesti na meti travara jer znaju koliko je osobama sa psorijazom teško i koliko je njihova konvencionalna terapija ograničena. Stoga nemojte nasedati na razne priče već se držite svoje terapije, normalne ishrane i smanjite stres ukoliko možete.
Iako je tekst veoma dugačak nadam se da sam uspela da ispunim Vaša očekivanja. Još jednom bih volela da istaknem da ovi pacijenti „nisu zaraženi“ i da slobodno možete da se rukuje i družite sa njima.
Pacijentima savetujem da ako je ikako moguće ne gube samopouzdanje zbog ove bolesti, jer nije koža jedino što nas čini lepim.


Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар