петак, 14. октобар 2016.

Putnička dijareja. by Dragana Bošnjaković

Pozdrav svima! Najpre hvala dragoj mr ph Jeleni Zurković na pozivu.
Putnički proliv predstavlja akutni dijarealni sindrom (proliv) koji se javlja kod jedne trećine putnika tokom prve nedelje putovanja. Sigurno se pitate zašto se kada, recimo, odete na letovanje baš Vama dogodi ovo neprijatno iskustvo. Naime, to zavisi kako od mesta na koje putujete, načina na koje provodite svoje putovanje tako i od samog stanja Vašeg organizma. Putnička dijareja se češće javlja kod osoba mlađih od 30 godina, osoba koje boluju od stanja sa smanjenim lučenjem želudačne kiseline, imunosupresivnih bolesti (bolesti praćenih oslabljenim imunitetom) i naravno, ukoliko ste ranije imali slična iskustva veća je verovatnoća da ćete ih imati opet. Pojava proliva je češća pri putovanjima u tropske krajeve, odnosno u zemlje značajnijih klimatskih i sanitarnih razlika. Tu pre svega spadaju Južna Amerika, Afrika, Srednji istok, ali i zemlje južne Evrope i Mediterana. Kod većine osoba se javljaju 2-3 stolice dnevno, a ređe i do 15 za 24h. Stolice su obilne, vodene i crevno pražnjenje je obično eksplozivno sa pratećim grčem. Prosečno trajanje tegoba je 3-5 dana a nekada i do 2 nedelje. Ovim simptomima mogu da prethode malaksalost, temperatura i mučnina. Najčešći uzročnik ovih infekcija je, naširoko poznata bakterija, ešerihija koli, redje salmonela, šigela, ali i neki virusi i paraziti. Uglavnom nastaju konzumiranjem lokalne hrane, pre svega termički neobrađenog mesa, povrća i morske hrane. Iz tog razloga poželjno je piti samo destilovanu ili flaširanu vodu. Ukoliko takvu nemate, možete prokuvati vodu iz slavine 5-10 minuta. Neophodno je ljuštiti voće i izbegavati sirovo povrće i salate. U restoranima je preporučljivo jesti samo kuvanu hranu, a verovali ili ne i led moze doprineti nastanku infekcije tako da i o tome treba voditi računa. Izbegavajte hranu kod uličnih prodavaca, soseve, majonez, školjke, kao i mlečne proizvode. Ukoliko, pored kulture i naroda zemlje u koju putujete, želite da upoznate i domaću kuhinju dobro se raspitajte kod vodiča putovanja ili Vaših domaćina koji će Vas uputiti na proverena mesta. Naravno, redovno pranje ruku i održavanje lične higijene se podrazumeva.
Ukoliko, nažalost, ipak dobijete dijareju, preporučujem dosta tečnosti, pre svega čajeve (hibiskus, šipak) i bistre supe. Po mogućstvu  pijte rastvore za rehidraciju koji mogu da se kupe u svim bolje snabdevenim apotekama. U slučaju da su vam ovi preparati nedostupni možete sami da pripremite rastvor za oralnu rehidraciju.
* U 1 litar flaširane ili prokuvane vode rastvorite 1/2 kafene kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone i 3 kašike šećera.
 Ishrana treba da bude lagana, u vidu krekera, tosta, barenog krompira, pirinča. Moj savet je da na putovanjima sa sobom imate i neki od preparata probiotika (300-600 rsd) jer pospešuju oporavak. U nekim slučajevima je potrebno koristiti i antibiotik, ali uz preporuku lekara ili farmaceuta, nikako na svoju ruku!  Jedan od lekova koji se koristi je i bizmut subsalicilat koji ima efekta i u prevenciji i u lečenju putničke dijareje, ali treba imati na umu da u slučaju dužeg korišćenja “boji” jezik, ali i stolicu u crno, i ne bi trebalo da se daje trudnicama.

Posebna napomena: Gde god da putujete jako je važno informisati se o infektivnim bolestima karakterističnim za to područje kako biste se adekvatno pripremili. Sve informacije i većinu vakcina možete dobiti u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Нема коментара:

Постави коментар