Pozdrav svima! Najpre hvala dragoj mr ph Jeleni Zurković na
pozivu.
Putnički proliv predstavlja akutni dijarealni sindrom (proliv) koji
se javlja kod jedne trećine putnika tokom prve nedelje putovanja. Sigurno se
pitate zašto se kada, recimo, odete na letovanje baš Vama dogodi ovo neprijatno
iskustvo. Naime, to zavisi kako od mesta na koje putujete, načina na koje
provodite svoje putovanje tako i od samog stanja Vašeg organizma. Putnička
dijareja se češće javlja kod osoba mlađih od 30 godina, osoba koje boluju od stanja sa smanjenim lučenjem želudačne kiseline,
imunosupresivnih bolesti (bolesti praćenih oslabljenim imunitetom) i naravno, ukoliko ste ranije imali slična iskustva
veća je verovatnoća da ćete ih imati opet. Pojava proliva je češća pri
putovanjima u tropske krajeve, odnosno u zemlje značajnijih klimatskih i
sanitarnih razlika. Tu pre svega spadaju Južna Amerika, Afrika, Srednji istok, ali
i zemlje južne Evrope i Mediterana. Kod većine osoba se javljaju 2-3 stolice
dnevno, a ređe i do 15 za 24h. Stolice su obilne, vodene i crevno pražnjenje je
obično eksplozivno sa pratećim grčem. Prosečno trajanje tegoba je 3-5 dana a
nekada i do 2 nedelje. Ovim simptomima mogu da prethode malaksalost,
temperatura i mučnina. Najčešći uzročnik ovih infekcija je, naširoko poznata
bakterija, ešerihija koli, redje salmonela, šigela, ali i neki virusi i
paraziti. Uglavnom nastaju konzumiranjem lokalne hrane, pre svega termički
neobrađenog mesa, povrća i morske hrane. Iz tog razloga poželjno je piti samo
destilovanu ili flaširanu vodu. Ukoliko takvu nemate, možete prokuvati vodu iz
slavine 5-10 minuta. Neophodno je ljuštiti voće i izbegavati sirovo povrće i
salate. U restoranima je preporučljivo jesti samo kuvanu hranu, a verovali ili
ne i led moze doprineti nastanku infekcije tako da i o tome treba voditi
računa. Izbegavajte hranu kod uličnih prodavaca, soseve, majonez, školjke, kao
i mlečne proizvode. Ukoliko, pored kulture i naroda zemlje u koju putujete,
želite da upoznate i domaću kuhinju dobro se raspitajte kod vodiča putovanja
ili Vaših domaćina koji će Vas uputiti na proverena mesta. Naravno, redovno
pranje ruku i održavanje lične higijene se podrazumeva.
Ukoliko, nažalost, ipak dobijete dijareju, preporučujem
dosta tečnosti, pre svega čajeve (hibiskus, šipak) i bistre supe. Po mogućstvu pijte rastvore za rehidraciju koji mogu da se
kupe u svim bolje snabdevenim apotekama. U slučaju da su vam ovi preparati
nedostupni možete sami da pripremite rastvor za oralnu rehidraciju.
* U 1 litar flaširane ili prokuvane vode rastvorite 1/2
kafene kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone i 3 kašike šećera.
Ishrana treba da bude lagana, u vidu krekera, tosta,
barenog krompira, pirinča. Moj savet je da na putovanjima sa sobom imate i neki
od preparata probiotika (300-600 rsd) jer pospešuju oporavak. U nekim slučajevima je potrebno
koristiti i antibiotik, ali uz preporuku lekara ili farmaceuta, nikako na svoju
ruku! Jedan od lekova koji se koristi je
i bizmut subsalicilat koji ima efekta i u prevenciji i u lečenju putničke
dijareje, ali treba imati na umu da u slučaju dužeg korišćenja “boji” jezik,
ali i stolicu u crno, i ne bi trebalo da se daje trudnicama.
Posebna napomena: Gde god da putujete jako je važno
informisati se o infektivnim bolestima karakterističnim za to područje kako
biste se adekvatno pripremili. Sve informacije i većinu vakcina možete dobiti u
Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.
Нема коментара:
Постави коментар