понедељак, 24. октобар 2016.

Maske od meda za razne tipove kože.

Ovim člankom želim da najavim seriju tekstova o pčelinjim proizvodima koji mogu da se koriste u službi zdravlja.
Zima je period kada obično imamo više vremena za sebe i svoju kožu, a i koža je izložena niskim temperaturama, vetru i drugim vremenskim prilikama, tako da joj je bolja nega u zimskom periodu neophodna.
Med je pčelinji proizvod koji se vekovima koristio za negu kože. Bogat je šećerima, aminokiselinama, proteinima, organskim kiselinama, vitaminima (u manjim količinama), raznim enzimima, mineralnim materijama i polenom. Procenjuje se da med ima preko 300 aktivnih materija.
Odmah da napomenem da maske morate redovno nanositi minimum dva dana u toku nedelje kako bi Vam koža bila lepa i negovana.

Maska za hidrataciju kože (za sve tipove kože)
Sastojci: kašika meda i kašika jogurta
Priprema: Pomešajte sastojke. Kada dobijete homogenu mešavinu prekrijte lice i pustite masku da odstoji 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Zimska maska za lice

Ako Vam koža zimi postaje gruba i isušena, ovo je prava maska za Vas. Izmešajte dve kašike meda i jednu kašiku svežeg kravljeg sira. Masku ravnomerno nanesite na lice i ostavite da deluje 20ak minuta. Ova maska dodatno podstiče prokrvljenost lica.

Maska protiv bora (za zrelu kožu)

Sastojci: Oko 5g svežeg matičnog mleča umasirajte u očišćenu kožu lica (na mestima gde imate bore) i pustite da odstoji 15ak minuta. Kada se maska osuši, na lice umasirajte med. ostavite da odstoji još 15ak minuta. Lice isperite čajem od kamilice. Ovo je fenomenalna maska, mada je malo skupa budući da je matični mleč skup. Veoma je bitno da matični mleč nabavljate od "proverenih" pčelara. O lekovitosti matičnog mleča pišem već sutra :)

Maska za suvu kožu

Sastojci pola avokada i 100 g meda
Priprema Izdubite jezgro polovine avokada i u njega dodajte med. Kada dobijete homogenu masu prekrijte lice i pustite da odstoji 20 minuta. Ovako pripremljena maska može stajati u frižideru i do tri dana.

Maska za izbeljivanje kože i otklanjanje pigmetacijskih mrlja.

Priprema se od soka jednog limuna u koji se umešaju 2 kašike meda. Tom smesom se natopi gaza i prekrije željeno mesto. Pustite da odstoji pola sata. Isperite hladnom vodom. Masku koristite uveče jer je poželjno da se koža ne izlaže UV zračenju ili suncu 12 sati nakon upotrebe maske.

Maska za omekšavanje grube i ispucale kože


Sastojci: kašičica meda, kašičica glicerina (oko 100 dinara u apoteci), 2 kašičice bademovog ulja (do 300 dinara), kašičica sitno samlevenog zobenog brašna, sok od pola limuna, kašičica mlevenih zrna polena. Sastojke treba dobro izmešati, malo zagrejati na pari (nipošto direktno na ringli!!!!!) i naneti na tvrdu kožu. Ostaviti 15-20 min, a potom isprati.

Ostajte zdravi i lepi!

Нема коментара:

Постави коментар