среда, 19. октобар 2016.

Šta je bitno da znate ako nosite kontaktna sočiva?

Iako su naočare sada apsolutni hit pa ih nose i oni kojima su neophodne i oni kojima nisu, još uvek ima onih koji žele da izbegnu nošenje naočara pa pribegavaju sočivima. Kao što većina zna postoje tvrda i meka sočiva. Popularnija su meka jer su "udobnija", dok tvrda obezbedjuju bolji vid. Ono što bi tebalo da da znate je pravilna higijena i pažnja prilikom upotrebe sočiva. Prvo, sočiva treba da nosite samo par sati tokom dana. Neka to bude period kada ste na poslu ili u školi/fakultetu ili pak kad izlazite. 
Pre nego što počnete da rukujete sa sočivima, obavezno je da operete ruke. Sočivo što manje "pipkajte" prstima jer uvek postoji rizik od bakterija. Moja doktorka mi je savetovala da se prvo našminkam pa tek onda da stavim sočivo, naravno za devojke sa smokey eyes-om na očima, ovo je nemoguća misija, tako da to možete da izbegnete, ali budite pažljive prilikom stavljanja maskare. Pre nego što vratite sočivo u kutijicu, obavezno je isperite rastvorom za sočiva. Postoje različiti stavovi oko skidanja šminke i sočiva. Ja praktikujem da prvo skinem sočiva, pa tek onda šminku. Razlog je taj što mislim da različita sredstva za skidanje šminke (sa očiju) mogu da oštete sočivo ako dodje u kontakt sa sočivom. Nakon skidanja šminke sve devojke se umivaju, što opet može da škodi sočivu. 
Sočiva je neophodno da redovno menjate-najbolje je da na kutiji napišete kada ste prvi put uzeli sočivo. 
Ako osetite nelagodu prilikom nošenja sočiva, možete koristiti kapi za oči tačnije veštačke suze. Preporučujem da uzimate malo kvalitetnije kao što su Hylo Care (1200rsd), Refresh contacts (800 rsd) isl. prednost ovih u odnosu na ostale je to što je rok upotrebe nakon otvaranja 6 meseci, dok je za ostale kapi samo 28 dana. A druga važna stvar je kvalitet ovih kapi u odnosu na ostale. Naime, često su se javljali pacijenti koji su rekli da su neke jeftinije kapi promenile boju sočiva, tačnije sočiva su postala beličasta. Razlog za ovu pojavu je interakcija izmedju silikona ili hidrogela iz sočiva sa komponentama kapi. Naravno, gore navedene kapi možete da kapate i za vreme nošenja sočiva. 
Ukoliko se javi neka infekcija ili ako Vam se na očima stvaraju krmelji više nego obično onda pauzirajte sa sočivima, a sočiva koja ste koristili kada ste osetili simptome (bol, peckanje) bacite. Ako imate nelagodnost prilikom nošenja i ako sočivo često ispada, zamenite ga novim pakovanjem bez obzira koliko je vremena prošlo od kada ste ih počeli koristiti. 
Ako iz nekog razloga dobijete terapiju za neko drugo oboljenje oka onda je takođe neophodno da na kratko prekinete upotrebu sočiva. 
Masti za oči kao i uljane kapi ne možete ukapavati preko kontaktnih sočiva.
Takodje je bitno da znate da neki lekovi mogu da uzrokuju iritaciju i neprijatnost prilikom nošenja sočiva, a razlog za to je što smanjuju stvaranje suza i oko postaje suvo. Ti lekovi su npr. diuretici, antidepresivi, lekovi koji se koriste kod alergije (antihistaminici) itd.
Roaccutane koji se koristi u terapiji akni može da izazove zapaljenje konjuktive, "ljuštenje" rožnjače, stoga za vreme upotrebe ovog leka zaboravite na sočiva.
Ono što je veoma zanimljivo je da se aspirin izlučuje i putem suza i može da se apsorbuje na sočivu i dovede do iritacije. Zato i kada ste prehladjeni, a planirate da uzimate aspirin, odložite sočiva na neko vreme.
Jeste da se morate malo više pomučiti i malo više potrošiti ako nosite sočiva, ali ako se Vi prilikom nošenja sočiva osećate lepše i bolje, onda je to vredno truda i svake pare!

Ostajte lepi! 
I kao i uvek, ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар